Denník N

Pellegriniho voliči sa vracajú k Ficovi. Je ho všade veľa a je dominantný, hovorí Slosiarik

Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Voliči Smeru a Hlasu sú podľa prieskumov Focusu ako spojené nádoby. Riaditeľ agentúry Martin Slosiarik nevylučuje, že Smer ešte Hlas predbehne.

Kým v januári a vo februári sa podpora Hlasu Petra Pellegriniho blížila k 24 percentám a Smer jeho rivala Roberta Fica padal k deviatim, na jar a v lete sa situácia zmenila. Hlas stráca každým mesiacom, Smer sa už dostal nad 14 percent a vyzerá to tak, že sa dostal z problémov, ktoré mu priniesol odchod jeho najpopulárnejších politikov.

Robert Fico omladil vedenie, za podpredsedu presadil marxistu Ľuboša Blahu, stavil na odmietanie očkovanie a do názvu „sociálna demokracia“ pridal slovo „slovenská“. Celé leto jazdil do regiónov, robil niekoľko tlačoviek do týždňa a v Košiciach na začiatku septembra sa mu podarilo zvolať veľkú demonštráciu. Predseda Smeru navyše začína priaznivcov burcovať s tým, že ide vyhrať ďalšie voľby.

Ako je možné, že strana, ktorá ešte pred niekoľkými mesiacmi vyzerala byť za zenitom a analytici jej prisudzovali osud HZDS, sa prebrala a získala naspäť desaťtisíce voličov? Čo ich opäť dostalo k bývalému trojnásobnému premiérovi? A môže ešte stúpať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie