Denník N

Väzenie pre matky s deťmi sa nedá pochopiť, iba precítiť, vraví režisér slovenského filmu oceneného v Benátkach

Foto - Punkchart Films
Foto – Punkchart Films

Peter Kerekes získal cenu na prestížnom festivale za film Cenzorka a otvára ním piešťanský Cinematik.

Doteraz sa venoval dokumentom a dokumentom mal byť aj jeho nový film. Po pár dňoch v nezvyčajnom prostredí však PETER KEREKES pochopil, že musí nakrútiť film hraný. Bolo to dobré rozhodnutie. Cez víkend vďaka nemu spolu s Ivanom Ostrovským získali cenu za scenár na prestížnom festivale v Benátkach, čo je obrovský úspech.

„Náš film je o matkách a o ich komplikovaných životoch a situáciách. Preto by sme radi toto ocenenie venovali matkám. Mojej mame, mojej žene, ktorá je tiež matkou, a takisto všetkým matkám vo väznici 74 v Odese,“ povedal slovenský režisér pri preberaní ceny.

Cenzorka má slovenskú premiéru už v utorok 14. septembra ako otvárací film festivalu Cinematik v Piešťanoch. Do kín príde v októbri.

V roku 2009 v Benátkach uviedli Líštičky od Miry Fornayovej, vlani tam malo premiéru Pomaľované vtáča, čo je film so slovenskou koprodukciou. Ale vaša Cenzorka je vôbec prvým slovenským dlhometrážnym filmom, ktorý bol vybraný do súťažnej sekcie Orizzonti. Mali ste cez víkend dlhú noc po oslave ceny?

Dozvedeli sme sa to na úplne poslednú chvíľu, už som sa vzdal akejkoľvek nádeje. Až v piatok, deň pred udeľovaním cien, nám oznámili, že máme prísť. Tak sme ako celý štáb v sobotu ráno vyrazili autom, letecky to už nešlo. Prevzali sme cenu, lenže kameraman Martin Kollár už v nedeľu na Slovensku nakrúcal príchod pápeža a Ivan Ostrochovský zase trailer na svoj nový film. Takže už o polnoci, ako Popoluška, sme boli v hoteli a ráno o siedmej na ceste domov.

Ako to vlastne na „áčkovom“ festivale funguje? Prídete tam iba predstaviť film, nezostávate na celý čas?

Film sme prišli uviesť úplne na začiatku celého festivalu. Boli sme tam veľmi slušná delegácia – herečky Maryna Klimovová a Iryna Kiriazevová, potom Ivan Ostrochovský, Martin Kollár, Katka Tomková, strihači Martin Piga a Thomas Ernst, Marek Leščák a ďalší. Benátsky festival je veľmi drahý, ako štáb sme si mohli dovoliť tri noci, ja ešte jednu navyše. A koniec. Nemáte peniaze, musíte ísť domov. Zvyčajne je to potom tak, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie