Denník N

Nebudem už takou mamou, akou som bola pred covidom. Naučila som sa hádzať veci za hlavu

Ilustračné foto - Flickr.com/Elisabetta Stringhi

Každý deň mamy štyroch detí bol naplánovaný do detailov. Potom prišiel covid a ona musela zvoliť iný prístup.

Mama štyroch detí, štyridsiatnička Klára hovorí, že až finančne a psychicky náročné obdobie pandémie covidu ju konečne naučilo uvoľniť sa a byť nad vecou.

„Inú možnosť som prakticky nemala a možno to bolo tak dobre. Nechcem znieť ako niekto, kto svoje životné múdra čerpá z motivačnej literatúry, ale sama som sa musela naučiť, čo všetko sa dá vypustiť a že pritom si takmer nikto nevšimne, že to vlastne chýba,“ rozpráva a chváli sa tým, že aj jej pubertálny syn o nej hovorí, že je „cool“. „Od 16-ročného to beriem ako poctu,“ smeje sa.

Predtým sa veľa nesmiala. Priznáva, že na deti často kričala, potom jej to bolo ľúto, ale nevedela, ako z toho von. Jej manžel trávi väčšinu roka na cestách, pracuje ako vodič kamióna a ona je na deti: 8-ročného syna, 11-ročné dievčatá – dvojičky a 16-ročného syna prakticky sama.

K tejto nie jednoduchej situácii sa pridal fakt, že Klára bola podľa svojich slov ešte donedávna mama, ktorá „verila na to, že zdravie jej detí nenapraviteľne utrpí, ak budú mať občas aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie