Denník N

Začína sa najväčší filmový festival na Slovensku. Tieto filmy nezmeškajte

Z filmu The Worst Person in the Earth. Foto - Cinematik
Z filmu The Worst Person in the Earth. Foto – Cinematik

20 filmových tipov 16. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik od člena programového tímu Petra Konečného.

MFF Cinematik v Piešťanoch tento rok ponúkne skoro 100 filmov z celého sveta a medzi nimi aj desiatky slovenských premiér. Nasledujúci výber predstavuje mimoriadne tituly z bohatého programu šesťdňového festivalu a najväčšieho filmového podujatia na Slovensku v tomto roku.

Cenzorka / rež. Peter Kerekes

Ukrajinka Lesja spáchala zločin z vášne a odpykáva si sedemročný trest odňatia slobody v jednej z odeských ženských väzníc. Práve porodila svoje prvé dieťa a stáva sa súčasťou sveta zloženého iba zo žien: spoluväzenkýň každého veku, manželiek a vdov, dcér, sestier, tehotných žien, matiek s deťmi, dozorkýň. Keby nebolo farebných uniforiem, boli by takmer na nerozoznanie. Cenzorka bola len pred pár dňami ocenená na festivale v Benátkach v sekcii Horizonty za najlepší scenár.

Noc kráľov / La nuit des rois / rež. Philippe Lacôte

Mladého muža pošlú do najkrutejšieho väzenia na Pobreží Slonoviny, do sveta, ktorému vládnu rituály a nepísané zákony. Keď červený mesiac vrhne svoje tajomné kúzlo a tento muž je vybraný, aby rozprával príbehy svojim spoluväzňom, neostáva mu nič iné, len pokračovať v rozprávaní až do svitania. Príbeh o víziách a halucináciách premieňa staroveké mýty na talizman proti smrti a ponára sa do mystického sveta jedného celého kontinentu. Absolútne výnimočná koprodukčná dráma z Pobrežia Slonoviny bola po premiére v Benátkach uvedená na desiatkach svetových filmových festivalov.

Správa / rež. Peter Bebjak

7. apríla 1944 sa dvaja mladí slovenskí Židia, Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, ukryli v jame pod kopou drevených brvien. Mali pri sebe zápisky o počtoch ľudí v transportoch, poznámky o fungovaní tábora a označenia nádob s cyklónom B, ktorý sa používal v plynových komorách na vraždenie tisícov ľudí denne. Keď sa im po troch dňoch podarilo z tábora utiecť a cez hory prejsť až na Slovensko, čakala ich tá ťažšia časť – presvedčiť o týchto hrôzach zvyšok sveta. Očakávaný slovenský film uvedie MFF Cinematik vo festivalovej premiére.

Quo Vadis, Aida? / rež. Jasmila Žbanić

Bosna, júl 1995. Srbská armáda sa blíži k Srebrenici, ktorá je vyhlásená za „bezpečnú zónu“ OSN. Desaťtisíce ľudí utekajú zo svojich domovov na blízku základňu OSN. Prekladateľka Aida, pracujúca pre OSN, dôverne pozná situáciu na základni i mimo nej. Bojuje s neúprosne sa krátiacim časom, aby našla cestu z blížiaceho sa pekla pre obyvateľov mesta i jej najbližších. Precízna dráma z Bosny a Hercegoviny získala okrem celosvetového ohlasu aj nomináciu na Oscara a cenu BAFTA.

Čo vidíme, keď sa pozeráme na nebo? / Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt? / rež. Aleksandre Koberidze

Keď sa Lisa a Giorgi náhodne stretnú na ulici v gruzínskom meste Kutaisi, je to láska na prvý pohľad. Láska ich prepadne tak náhle, že sa dokonca zabudnú spýtať jeden druhého na meno. Predtým, než sa každý z nich opäť vydá vlastnou cestou, dohodnú sa na stretnutí v nasledujúci deň. Netušia však, že ich ktosi uriekol. Podarí sa im opäť stretnúť? Dráma ocenená na tohtoročnom Berlinale.

Ľúbil som svoju ženu / A feleségem története / rež. Ildikó Enyedi

Holandský kapitán nákladnej lode Jakob Störr a jeho priateľ sa pri popíjaní alkoholu stavia, že sa Störr ožení s prvou ženou, ktorá vstúpi do kaviarne. Tak sa zoznámi s rozmarnou Francúzkou Lizzy, s ktorou sa naozaj ožení. Začne sa rozvíjať ľúbostný príbeh bohatý na lásku ako z rozprávok Tisíc a jednej noci… Pozoruhodná vzťahová dráma mala premiéru v hlavnej súťaži na festivale v Cannes.

Každá minúta života / rež. Erika Hníková

Mladý pár Lenka a Michal Hanuliakovci so svojím štvorročným synom Miškom od narodenia uskutočňujú svojský experiment. Každú minútu jeho života ho vychovávajú tak, aby sa z neho stal vrcholový športovec a po všetkých stránkach „kvalitný človek“. Tomuto cieľu sa rozhodli podriadiť všetko. Dokumentárny film získal Zvláštne uznanie na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch.

Iná svorka / Külön falka / rež. Hajni Kis

Tibor sa po návrate z väzenia zamestná ako vyhadzovač v nočnom klube. Má finančné problémy a pre svoju povahu je v neustálom konflikte s okolím. Svoju divokú dvanásťročnú dcéru Niki nevidel už sedem rokov. Keď Niki, ktorá žije so starými rodičmi, zistí, že otca prepustili z väzenia, vyhľadá ho aj napriek ich zákazu. Toto stretnutie prinúti Tibora čeliť svojej minulosti a hľadať spôsob, ako sa stať svojej dcére ozajstným otcom. Maďarsko-slovenský film mal svoju svetovú premiéru na 55. ročníku festivalu v Karlových Varoch.

https://youtu.be/K-qJ7hVpsa0

Najhorší človek na svete / Verdens verste menneske / rež. Joachim Trier

Nórsky koprodukčný film zaznamenáva štyri roky života Julie, mladej ženy pohybujúcej sa v nepokojných vodách svojho milostného života a snažiacej sa nájsť smer svojej kariérnej dráhy, čo ju napokon privádza k realistickému pohľadu na to, kým v skutočnosti je. Výnimočná dramédia Joachima Triera (Thelma) mala svoju svetovú premiéru v hlavnej súťaži tohtoročného festivalu v Cannes a herečke Renate Reinsve priniesla ocenenie za najlepší herecký výkon.

Moja afganská rodina / rež. Michaela Pavlátová

Animovaný film rozpráva príbeh Herry, ktorá sa zamiluje do Afganca Nazira a rozhodne sa s ním odísť do jeho rodnej krajiny. Netuší, aký život ju čaká v Afganistane ani do akej rodiny vstupuje. Ako ostatné ženy v rodine aj Herra nosí burku a schováva sa v šatníku, keď prídu do domu hostia. Po čase získava novú prácu s Američankou Heidi, ktorá len veľmi málo rozumie tomu, ako žijú ženy v Afganistane, a ešte menej tomu, že nie každý chce, aby ho zachránil Západ. Film bol ocenený porotou na francúzskom festivale animovaných filmov Annecy.

Benedetta / rež. Paul Verhoeven

V 17. storočí v Taliansku istá mníška trpí znepokojujúcimi náboženskými a erotickými víziami. Zatiaľ čo sa jej spoločníčka snaží pomôcť, ich vzťah prerastie do ľúbostného románika. Scenár je adaptáciou knihy historičky Judith C. Brownovej s názvom „Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy“. Tá mieša erotiku s náboženstvom, čo samozrejme vyvolalo veľké kontroverzie už na festivale v Cannes.

Ada / Dýrið / rež. Valdimar Jóhannsson

Bezdetný pár María a Ingvar objaví na svojej farme na Islande záhadné novorodeniatko. Nečakaná vyhliadka na ich rodinný život im prinesie veľa radosti, no napokon ich celkom zničí. Prekvapivý a šokujúci film ocenený za originalitu na tohtoročnom festivale v Cannes.

Vera sníva o mori / Vera andrron detin / rež. Kaltrina Krasniqi

Príbeh Very, tlmočníčky posunkového jazyka v strednom veku, ktorej život naruší úmrtie manžela. Následne sa musí vyrovnať so surovou realitou a odvážne sa postaviť proti hlboko zakoreneným rodovým stereotypom. Subtílna snímka mala svoju svetovú premiéru len pred pár dňami na festivale v Benátkach.

Gunda / rež. Viktor Kossakovsky

Gunda ako zážitkový film vo svojej najčistejšej podobe s majstrovskou intimitou zaznamenáva autentický život prasacej matky, kŕdľa sliepok a stáda kráv. Pomocou strohej, transcendentnej čiernobielej kamery a ambientného soundtracku farmy režisér vyzýva divákov, aby spomalili a prežívali život rovnako ako jeho hrdinovia, vnímajúc ich svet s magickou trpezlivosťou a pohľadom akoby z iného sveta. Tento výnimočný dokument mal svoju premiéru na festivale Berlinale a získal si pozornosť celého filmového sveta.

Perie / Feathers / rež. Omar El Zohairy

Egyptská chudobná rodina je nútená pristúpiť k sebapoznávaniu po tom, čo sa počas detskej narodeninovej oslavy stane niečo veľmi záhadné a zvláštne. Film o silnej ženskej hrdinke vo výrazne patriarchálnom svete. Absolútne nezabudnuteľný filmový zážitok si získal publikum a porotu na festivale v Cannes. Ocenenia Critics‘ Week Grand Prize a FIPRESCI Prize sú zaslúžené.

Drahí súdruhovia! / Dorogie tovarishchi / rež. Andrej Končalovskij

ZSSR, Novočerkassk, 1962. Ľudmila je členkou miestnej komunistickej strany. Je presvedčenou stúpenkyňou komunistického režimu a ideálov a pohŕda akoukoľvek formou nesúhlasu. Počas robotníckeho štrajku v miestnom závode na výrobu elektromotorov sa stane svedkom streľby do demonštrantov zo strany armády, ktorú vláda vyslala na potlačenie štrajku: ide o ozajstný masaker. Táto precízna dráma mala svoju svetovú premiéru na minuloročnom festivale v Benátkach.

DAU. Natasha / rež. Ilja Chržanovskij, Jekaterina Oertel

Nataša prevádzkuje kantínu určenú nielen pre zamestnancov, vedcov, ale aj pre návštevníkov tajného výskumného ústavu kdesi v Sovietskom zväze. Cez deň roznáša jedlo, v noci sa zúčastňuje divokých večierkov, čo nepoznajú triedny rozdiel ani kádrové zaradenie. Nataša je prvou filmovou časťou fascinujúceho multižánrového projektu, ktorý v rokoch 2009 až 2011 spojil stovky dobrovoľníkov, vedcov i umelcov, aby simulovali život v Sovietskom zväze od konca 30. rokov do konca 60. rokov 20. storočia. Jeden z najdôležitejších filmov tohto ročníka Cinematiku bol ocenený Strieborným medveďom za kameru na festivale Berlinale a zároveň bol nominovaný na hlavnú cenu – Zlatého medveďa.

Zelený rytier / The Green Knight / rež. David Lowery

Tento príbeh sa začína v časoch, keď česť bola nadovšetko a odvaha robila kráľov. Chrabrý, ale svojhlavý rytier okrúhleho stola Sir Gawain, synovec kráľa Artuša, sa vydáva na trúfalú cestu, na konci ktorej ho čaká osudový vyzývateľ – obrovský a tajomný Zelený rytier. Sir Gawain na tejto púti spoznáva sám seba a musí čeliť duchom, obrom aj zlodejom, aby dokázal, že je hoden cti v očiach svojej rodiny a celého kráľovstva. Toto umelecké fantasy sa stretlo s pozitívnym ohlasom na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch.

Malá mama / Petite Maman / rež. Céline Sciamma

Nelly práve prišla o starú mamu a pomáha rodičom upratať dom, v ktorom vyrastala jej mama. Skúma ho a spoznáva okolité lesy. Jedného dňa stretne dievča v rovnakom veku, ktoré stavia domček v lese. Citlivý portrét detskej duše mal mimoriadny ohlas na festivaloch v Berlíne a San Sebastián.

Muž, ktorý predal svoju kožu / L’homme qui a vendu sa peau / rež. Kaouther Ben Hania

Mladý citlivý a impulzívny Sýrčan Sam Ali unikol pred vojnou odchodom do Libanonu. Aby mohol vycestovať do Európy a žiť so svojou láskou, súhlasí s tým, že si nechá potetovať chrbát jedným z najvýraznejších súčasných svetových umelcov. Sam si však uvedomí, že rozhodnutie premeniť vlastné telo na prestížne umelecké dielo znamená všetko iné, len nie slobodu. Tuniský koprodukčný film získal nomináciu na Oscara a výrazné uznania na festivaloch v Benátkach, Tokiu, Štokholme či Sofii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie