Denník N

Šport sa nemôže skrývať za svätožiaru zdravého životného štýlu

Ani svet športu sa nevyhýba znečisťovaniu životného prostredia. Najznámejšie svetové športové ligy vyprodukujú každý rok stovky tisíc ton emisií. Aj preto začal Slovenský olympijský a športový výbor pracovať na projektoch trvalej udržateľnosti. Ide v stopách Medzinárodného olympijského výboru, ktorý sa tejto téme venuje už dlhšie.

Trvalá udržateľnosť je pojem, s ktorým sa čoraz viac stretávame aj vo svete športu. Svetová komisia pre životné prostredie ju definuje ako rozvoj, ktorý vyhovie potrebám súčasných generácií bez zníženia možnosti budúcich generácií uspokojiť svoje vlastné potreby. Zároveň zdôrazňuje ochranu životného prostredia, ekonomický rast a sociálnu rovnosť.

Na mnohých športoviskách sa začali v rámci zníženia záťaže na prírodu používať ekologické poháre. FOTO TASR

Profesionálne ligy vyprodukujú milióny ton emisií

„Z pohľadu športu má trvalá udržateľnosť zásadný význam, keďže svet športu zažíva na vlastnej „koži“ dopady klimatických zmien, ktoré ovplyvňujú napríklad organizáciu podujatí i samotné športoviská. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že svet športu má na tejto situácii svoj vlastný podiel v podobe produkcie uhlíkových emisií,“ hovorí Igor Kováč, odborný pracovník Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý má v kompetenciách aj agendu trvalej udržateľnosti.

Najväčšie športové udalosti či profesionálne ligy vyprodukujú ročne milióny ton emisií. Olympijské hry zanechajú asi 3,5 milióna ton emisií. Futbalový šampionát po sebe zanechá 2 – 3 milióny ton. Profesionálne ligy v USA produkujú emisie v rozmedzí 750-tisíc (NHL) až 2,5 milióna ton (MLB). Anglická Premier League ich produkuje okolo 200-tisíc ton za sezónu.

Veľké športové podujatia za sebou zanechávajú tony odpadu. FOTO TASR

Šport sa nemôže skrývať za svätožiaru zdravého životného štýlu

Kováč však dodáva, že aj tieto merania nie sú úplne pravdivé. Nie vždy sú do výpočtov zahrnuté napríklad proces výstavby, výroba športového vysielania či oblečenia. „Jeden z odhadov uvádza, že globálne je šport zodpovedný za 300 až 350 miliónov ton emisií uhlíka za rok. Je zrejmé, že svet športu sa nemôže donekonečna skrývať za nepoškvrnenú svätožiaru zdravého životného štýlu, pokiaľ má fungovať tak ako doteraz,“ hovorí.

Medzinárodný olympijský výbor MOV už dlhodobo vyvíja úsilie v oblasti trvalej udržateľnosti. MOV má svoju stratégiu udržateľnosti schválenú od roku 2015, krátko potom, ako bola schválená globálna Stratégia trvalej udržateľnosti 2030 Organizácie Spojených národov.

Svoje stratégie majú aj jednotlivé národné olympijské výbory, medzi nimi je aj SOŠV, ktorého exkluzívnym partnerom je národná lotériová spoločnosť TIPOS. „Opatrenia, ktoré by mali byť jej obsahom, by mali viesť napríklad k systematickému sledovaniu spotreby, meraniu uhlíkovej stopy i dosahovaniu uhlíkovej neutrality. V rámci Stratégie udržateľnosti SOŠV je definovaných celkovo 69 opatrení v rámci piatich tematických oblastí – pracovné prostredie, podujatia, infraštruktúra, vzdelávanie a komunikácia.“

SOŠV spolupracuje na udržateľnosti s dánskymi kolegami

SOŠV v rámci témy udržateľnosti spolupracuje aj s Národným olympijským výborom a Konfederáciou športových zväzov Dánska (DIF). Spolupráca vznikla v rámci medzinárodného projektu As sustainable as possible (ASAP), ktorý je koordinovaný Českým olympijským výborom s finančnou podporou programu EÚ Erasmus+.

„Tento projekt, ktorý prebieha od januára 2020 do konca roka 2022, spája dohromady NOV, ktoré majú bohaté skúsenosti s oblasťou trvalej udržateľnosti s tými, ktoré sú na tejto ceste ešte len na začiatku a sú tak v pozícii akýchsi žiakov. V rámci SOŠV sme radi, že nám ako partner pripadol práve DIF, keďže s ním má SOŠV vybudované veľmi dobré vzťahy, ktoré sa v rámci tohto projektu môžu ešte viac posilniť,“ dodáva Kováč, ktorý viac o téme trvalej udržateľnosti v športe porozpráva 23. septembra v online konferencii SPORT (R)EVOLUTION.

Aké sú najväčšie výzvy športového odvetvia smerom do budúcnosti?

Aké kroky robí Medzinárodný olympijský výbor smerom k trvalej udržateľnosti?

Na čom konkrétne spolupracuje SOŠV s dánskymi kolegami?

Čo je to environmentálne vzdelávanie?

To, ale aj oveľa viac, sa dozviete na diskusii Šport a trvalá udržateľnosť, ktorá sa uskutoční 23. septembra počas online konferencie SPORT (R)EVOLUTION. O tejto téme sa budú zhovárať Igor Kováč z oddelenia olympizmu SOŠV, Alexandra Madrová, zakladateľka organizácie Planet Lover a Dorthe O. Andersenová, riaditeľka životného prostredia a plánovania na Národnom olympijskom výbore a Športovej konfederácii Dánska.

Sport Revolution

SPORT (R)EVOLUTION prichádza už po tretí raz. Uskutoční sa 23. septembra, opäť v online priestore. Program konferencie sme vyskladali v spolupráci s mnohými športovými odborníkmi, a preto sa v témach nájdu najmä tí, ktorí sa pohybujú v športe a chcú sa o ňom dozvedieť omnoho viac z úst najpovolanejších.

Po náročnom olympijskom roku, v ktorom našu i vašu trpezlivosť stále preveruje pandémia a opatrenia s ňou súvisiace, vám SPORT (R)EVOLUTION prinášame exkluzívne ZADARMO. Stačí sa zaregistrovať na https://www.olympic.sk/sportrevolution.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olympijské Slovensko

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie