Denník N

Na Zem budú mať nerušený výhľad ako nikto predtým. Amatérska posádka poletí najďalej od Zeme od ukončenia Apolla v roku 1972

Veliteľom posádky je 38-ročný miliardár Jared Isaacman. Foto – Inspiration4/Twitter
Veliteľom posádky je 38-ročný miliardár Jared Isaacman. Foto – Inspiration4/Twitter

Štvorčlenná posádka strávi vo vesmíre zhruba tri dni a Zem obletia každých 90 minút.

Taký výhľad na Zem a hviezdy astronauti ešte nikdy nemali. Keď loď Crew Dragon vyletí na obežnú dráhu Zeme, otvorí sa ochranný štít a štvorčlenná posádka bude hľadieť na vesmír cez priehľadnú kupolu.

Ide o najväčšie jednoliate okno, aké sa kedy vo vesmíre použije, a astronautom poskytne nerušené výhľady všetkými smermi.

Misia Inspiration4 má aj iné prvenstvá. Prvý raz v dejinách poletí do vesmíru čisto laická či amatérska posádka bez jediného profesionálneho astronauta s niekoľkoročným tréningom.

Pôvodný Dragon mal pod špičkou dokovací port, manévrovacie trysky a zariadenie na navigáciu. Keďže tentoraz sa loď nebude pripájať k ISS, port nahradili novou kupolou (umelecké stvárnenie). Foto – SpaceX

Vo vesmíre budú tri dni

Tak vysoko nad Zemou neboli ľudia od konca programu Apollo v roku 1972, ktorý ľudí vyslal až na Mesiac. Pasažieri misie Inspiration4 budú vyššie ako Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) či Hubblov teleskop a dosiahnu výšku až okolo 590 kilometrov na zemským povrchom.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Vereš je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie