Denník N

Naozaj kritizoval Miladu Horákovú a nechcel mať deti? Čo vo filme Zátopek je a čo nie je pravda

Emil Zátopek pri zisku svojho prvého olympijského zlata na hrách v Londýne 48. Foto – TASR/AP
Emil Zátopek pri zisku svojho prvého olympijského zlata na hrách v Londýne 48. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

uplynulý týždeň prišiel do slovenských kín film o bežcovi z Moravy, ktorého výkony udivujú aj po 70 rokoch.

Film Zátopek má prívlastok životopisný, aj keď – ako to pri takýchto filmoch býva – nie všetky životné udalosti sú zobrazené tak, ako sa skutočne odohrali.

Viac je však takých momentov, pri ktorých môže divák, ktorý Zátopkov príbeh nepozná, nadobudnúť pocit, či to scenáristi s dramatizáciou neprehnali.

Napríklad v situácii, keď si Zátopek pred životnou olympiádou z malichernosti poraní nohu a nie je isté, či sa vôbec stihne na hry pripraviť. Alebo vtedy, keď na hry neodcestuje, lebo sa mu nepáči rozhodnutie komunistov.

Ide však o momenty, ktoré sa skutočne odohrali a dokumentujú, aká komplikovaná bola Zátopkova cesta za tromi zlatými medailami, ktoré na OH v Helsinkách získal v priebehu siedmich dní.

Nemenej komplikovaný je podľa filmu aj Zátopkov súkromný život, čo však nie vždy korešponduje s realitou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Film sa začína scénou z olympiády 1968 v Mexiku, kde v behu na 10 000 metrov austrálsky favorit Ron Clarke dobehne do cieľa na 6. mieste a od vyčerpania skolabuje.

Z nemocnice následne telefonuje Emilovi Zátopkovi a prijíma jeho pozvanie do Prahy, ktorú len nedávno obsadili vojská Varšavskej zmluvy.

Už tu nachádzame rozpor so skutočnosťou, ktorý je, hlavne vzhľadom na záver filmu, potrebné zdôrazniť. Na konci filmu totiž Zátopek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie