Denník N

Stretnutie vieme vybaviť na Zoome, nákup prinesie kuriér, ale umenie najviac chutí osobne

Projekt Remix el Barrio. Foto - Ars electronica
Projekt Remix el Barrio. Foto – Ars electronica

Nová digitálna dohoda – tak znela téma tohtoročného festivalu Ars Electronica.

Po novom síce vieme vybaviť stretnutie aj na Zoome, nákup si necháme priniesť kuriérom, umenie však najviac chutí osobne. V prípade digitálneho umenia odporúčame využiť všetky možnosti jeho reflexie. Festival Ars Electronica v Keplerových záhradách bol opäť globálne prepojeným festivalom, ktorý spoločne podporuje viac ako sto partnerských inštitúcií, s centrom v Linzi, v areáli JKU (Univerzity Johannesa Keplera) a niekoľkými ďalšími miestami v strede mesta. Fyzického miesta bolo možno menej, ale vplyv tejto špecifickej komunity sa rozšíril nielen geograficky. Po druhýkrát sa konal v hybridnej polo-online forme.

Ars Electronica sa v druhom roku pandémie, v ktorej digitalizácia nášho sveta a s ňou spojené nádeje a strachy opäť zaznamenali intenzívny nárast, orientuje na podstatu dnešných čias. Viac ako prechádzku davom zabávajúcich sa návštevníkov sľubuje platformu pre odhodlaných ľudí, ktorí nevidia budúcnosť ako pohľad do zázračnej krištáľovej gule technologických spoločností, ale ako zodpovednosť našej doby, a ktorí túto zodpovednosť začali prijímať aj ako sociálnu aktiváciu a posilnenie, ako zdroj analytického, kritického a alternatívneho myslenia a konania.

Digitálne umenie už nie je len doménou úzkej skupinky nadšencov. Európska komisia už od roku 2016 organizuje cenu STARTS Prize, určenú projektom, ktoré sa venujú rozvoju inovácií, technológií a spoločnosti prostredníctvom umenia. Tento rok boli ocenené dva projekty: Remix el Barrio, Food Waste Biomaterial Makers od autorského tímu Anastasia Pistofidou, Marion Real a The Remixers a Fab Lab Barcelona, IaaC. Za posledných 30 rokov sa výroba plastov zvýšila o 620 %. Remix el Barrio vznikol s ambíciou navrhnúť vzdelávací priestor na podporu a výchovu nových postupov založených na remeslách plytvajúcich jedlom.

Je to výsledok pilotného programu, kde sa rôzni dizajnéri učia o dizajne biomateriálov a skúmajú projekty so zvyškami jedla pomocou remeselných techník

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie