Denník N

Zaočkované Anglicko aj Dánsko chcú žiť bez obmedzení, odmietli aj covidové pasy na hromadné podujatia

Účastníci hudobného festivalu Latitude v malom anglickom meste Southwold 23. júla 2021. Foto - TASR/AP
Účastníci hudobného festivalu Latitude v malom anglickom meste Southwold 23. júla 2021. Foto – TASR/AP

Britský minister zdravotníctva neočakáva žiadne lockdowny ani na jeseň a cez zimu aj napriek tomu, že tu denne zomiera 140 ľudí v súvislosti s covidom.

Anglicko pokračuje v stratégii, že covid treba s ich množstvom zaočkovaných brať ako chrípku a naučiť sa s ním žiť. Pokiaľ sa situácia výrazne nezhorší, obmedzenia sa nechystá zavádzať ani na jeseň a v zime.

Stratégiu vlády má v utorok oznámiť britský premiér Boris Johnson. V krajine je plne zaočkovaných 64 percent populácie.

Už teraz sa však vie, že Anglicko (jednotlivé časti Británie majú v tomto samostatné právomoci) nebude zavádzať covidové pasy na návštevu hromadných podujatí. Pôvodne to bolo v pláne a mali s tým začať od októbra.

Oznámil to v nedeľu minister zdravotníctva Savid Jahid. Futbaloví diváci či návštevníci nočných klubov tak napriek plánom nebudú musieť ukazovať doklad, že sú očkovaní, otestovaní alebo či prekonali covid.

Covidové pasy naďalej plánujú zaviesť v Škótsku. Vo Walese sa o tom debatuje, Severné Írsko to neplánuje.

Aj počas deltavlny

Anglicko tak pokračuje v režime takmer úplne otvorenej ekonomiky aj počas silnej epidémie variantu delta. Vláda chce okrem toho zrušiť niektoré svoje právomoci, ktoré jej umožňujú zatvárať školy či firmy.

Minister zdravotníctva Sajid Javid pre BBC povedal, že na jeseň a v zime „neočakáva žiadne lockdowny“, ale nevie ich vylúčiť, rovnako si v zálohe držia aj zavedenie covidových pasov. Mali by čoskoro zrušiť aj povinnosť PCR testu po príchode do krajiny.

„Náš očkovací program, náš testovací program, náš program kontroly a nové liečebné postupy (…) sú naším obranným múrom, a aj keď je výskyt vírusu vysoký, funguje to,“ povedal Javid pre Sky News.

Anglicko zrušilo všetky opatrenia 19. júla, teda skoro pred dvoma mesiacmi. Vývoj pandémie sa nepodobá predchádzajúcim vlnám. Na chvíľu počty nových prípadov klesali, no od začiatku augusta znova pomaly stúpajú.

Krajina si tak dva mesiace drží relatívne vysoký počet novoinfikovaných. Posledné dni sa zdá, že dosiahli vrchol. Počet ľudí v nemocniciach aj počet obetí je výrazne nižší ako počas dvoch silných vĺn na jar 2020 a v zime.

Počet infikovaných, hospitalizovaných a úmrtí v súvislosti s covidom v Británii. Zdroj – Our World in Data

Minister zdravotníctva ešte začiatkom júla varoval, že vrchol vlny môže byť 100-tisíc prípadov denne, niektorí odborníci hovorili až 200-tisíc. To sa nestalo. Rovnako vrchol neprišiel ani v auguste.

Odborníci však celkom trafili najvyšší denný počet obetí. Odhady boli medzi 100 až 200 obeťami v súvislosti s covidom denne. Momentálne je priemer skoro 140 mŕtvych denne a stále rastie.

Počas zimného vrcholu zomieralo najviac 1 200 ľudí denne. Anglické úrady tvrdia, že očkovanie zachránilo už vyše 100-tisíc životov.

Podľa niektorých lekárov je však aj 140 mŕtvych denne vysoká cena za takmer žiadne opatrenia. „Hoci to teraz berieme ako normálne, 200 mŕtvych na covid bolo šokujúce číslo vtedy (na jeseň 2020) a stále by malo byť,“ napísal na Twitteri matematik Oliver Johnson.

Portál inews napísal, že podľa jeho zdrojov je britský premiér Boris Johnson pripravený akceptovať aj 50-tisíc obetí covidu ročne, čo je hranica, pod ktorú nechce zatvárať ekonomiku. Doteraz na covid zomrelo od začiatku pandémie 134-tisíc ľudí. Pre porovnanie, na chrípku zomrie bežne v Anglicku 15-tisíc ľudí každý rok.

Kto je v nemocniciach

V anglických nemocniciach aj medzi obeťami je za posledné štyri týždne väčšina zaočkovaných, čo niektorí mylne uznávajú ako dôkaz, že očkovanie nefunguje. V krajine je však veľká časť ľudí zaočkovaná, v prípade ľudí nad 50 rokov je to viac ako 90 percent. Keďže vakcína ani v prípade hospitalizácií a úmrtí nie je stopercentná, niektorí skončia v nemocnici, prípadne chorobe podľahnú.

Od minulého týždňa anglický úrad verejného zdravia zverejňuje pomery očkovaných a neočkovaných ľudí medzi pozitívnymi prípadmi, hospitalizáciami či úmrtiami a ich prepočet na 100-tisíc očkovaných či (odhadom) neočkovaných obyvateľov.

Ukazuje to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie