Denník N

Na vyšetrovateľov NAKA nasadili agenta aj odposluchy. Noc strávili v policajnej cele

Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR
Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry Ján Čurilla a Pavol Ďurka, ktorých v pondelok zadržala policajná inšpekcia, strávili noc v policajnej cele. To, či budú stíhaní na slobode, alebo prokurátor podá návrh na ich väzbu, zatiaľ nie je známe.

Rovnako obvinila inšpekcia v utorok aj ďalších dvoch vyšetrovateľov Štefana Mašína a Milana Sabotu. Obvinení majú byť za to, že chceli stíhať členov vyšetrovacieho tímu na inšpekcii. NAKA mala totiž podozrenie, že cieľom tohto tímu je zastaviť vyšetrovanie veľkých káuz.

Pod uznesením o obvinení Čurillu s Ďurkom je podpísaný vyšetrovateľ inšpekcie Michal Vyšváder, ktorého meno sa spomínalo v uniknutom dokumente z NAKA. Aj Vyšvádera chceli stíhať, ale k realizácii sa už nedostali.

Prokurátor už v utorok obvinil aj dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza, ktorého takisto zadržali v pondelok popoludní. Obvinený je rovnako zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. „Po vyhodnotení všetkých dôkazov bude stanovený ďalší procesný postup. V súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ informoval hovorca prokuratúry Dalibor Skladan.

Na usvedčenie inšpekcia využila kolegu a kamaráta

Čurilla a Ďurka sú obvinení z marenia spravodlivosti aj zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie ich podozrieva z toho, že vlani v máji

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie