Denník N

Pápežove slová sú skúškou, akú moc má jazyk lásky v ére hnevu

Foto - TASR
Foto – TASR

Proti mäkkej sile pápeža Františka stoja tvrdé sily opozície, ktoré voličom odkazujú, aby ho nepočúvali.

Niet na Slovensku účinnejšieho spojenia mäkkých síl, než aké predstavujú pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová. Ich prejavy dokonale ladili v snahe prebudiť v ľuďoch sklony k dobru a zodpovednosti. Úsilie tejto dvojice je také výnimočné, že vyvoláva naliehavú otázku: čo nám zostane, ak už ani ich vety, ktorých zmysel a význam podopiera najvyššia svetová duchovná a domáca svetská autorita, nezmenia spoločnosť k lepšiemu?

Proti nim stoja spojené tvrdé sily politickej opozície, vybavené zbraňami veľkého kalibru, ako sú lož a hnev. Keďže operujú v priestore, ktorý nie je ohraničený pravdou ani morálkou, ich vynaliezavosť je ohraničená už len ich intelektom. A prefíkaní sú, žiaľ, dosť.

Robert Fico a Peter Pellegrini neprijali pozvanie na stretnutie s pápežom s vynaliezavým argumentom, že podmienkou bolo očkovanie a oni sa očkovať nedajú ani kvôli pápežovi. Posilnili tak sebavedomie neočkovaných, ktorých považujú za svojich voličov, a zároveň poslali pápeža do čerta tak, aby mohli tvrdiť, že by sa s ním radi stretli. Posilnili tak sebavedomie tých, ktorých považujú za svojich voličov a ktorí sú na pápeža alergickí.

Odkázali im verejne a zároveň potajme, aby pápeža nepočúvali. Je pochopiteľné, že ho – rovnako ako prezidentku – považujú za svojho nepriateľa. Keby sa mu totiž podarilo zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu, prišli by o voličov.

Nemajú pápeža počúvať, lebo hovorí opak toho, čo oni, keď kritizuje individualizmus. Odmietanie očkovania totiž nie je nič iné než povýšenie individualizmu na najvyššiu hodnotu. Nemajú ho počúvať, lebo hovorí o potrebe boja proti korupcii a odmieta kultúrne vojny. Lenže práve korupcia a kultúrne vojny sú Ficovým dedičstvom, ktoré chce obnoviť.

Môžem sa mýliť, ale obávam sa, že ak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Komentáre

Teraz najčítanejšie