Denník N

Utópia v Leninovej záhrade: Ako sa Čechoslováci vydali do Kirgizska hľadať robotnícky raj na zemi

Utópia v Leninovej záhrade – členovia Interhelpa a prvý traktor v Kirgizsku. Foto – Foto.kg
Utópia v Leninovej záhrade – členovia Interhelpa a prvý traktor v Kirgizsku. Foto – Foto.kg

Novinár Lukáš Onderčanin napísal výnimočné (a výnimočne dobre čitateľné) zhrnutie príbehu československej komúny Interhelpo.

Znie to tak dobrodružne, až sa to zdá byť neuveriteľné. Neveľmi známy príbeh z našich dejín sa začína v kirgizskom meste Karakol pod zasneženými štítmi Ťanšanu, odkiaľ sa istý Rudolf Mareček, rodák z Moravy, revolucionár, boľševik, idealista a nadšený zakladateľ komún, vydáva v roku 1918 na koni na expedíciu cez karakolský priesmyk do čínskeho pohraničia, odkiaľ má na pokyn sovietskej vlády priviezť späť miestnych Kirgizov.

Obchodník s utópiou

Tak znie názov jednej kapitoly a je veľmi výstižný. Už len samotný Marečkov životný príbeh by vystačil na knihu, ale v reportáži novinára Lukáša Onderčanina – Utópia v Leninovej záhrade o československej komúne Interhelpo v Kirgizsku – hrá súdruh Mareček len jednu z úloh – hoci dôležitú.

Tento stolár z Nového Hrozenkova založil v Karakole – vtedajšom Prževalsku – komúnu Novaja Era a posmelený jej prvými úspechmi začal o komúnach rečniť na komunistických zjazdoch. Začal byť presvedčený, že aj Československo je už na sovietske myšlienky pripravené. A tak sa v roku 1921 vrátil domov.

Popri vedení krúžka medzinárodného jazyka ido s nadšením rozprával o boľševickej revolúcii, ktorú zažil v Rusku, až napokon v Žiline predstavil svoj úmysel – rozhodol sa zorganizovať československé robotnícke priemyselné družstvo zložené z dobrovoľníkov, ktorí odcestujú do Kirgízie a budú tam stavať družstevné podniky a továrne – bude to pomoc pri budovaní mladej sovietskej republiky. Projekt nazval Interhelpo, čo v jazyku ido znamenalo vzájomná pomoc.

Hoci v Československu v tom čase vládla katastrofálna nezamestnanosť, presvedčiť ľudí, aby sa k jeho projektu pridali, nebolo tak úplne jednoduché, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie