Denník N

Vyšetrovatelia NAKA chceli stíhať ľudí z inšpekcie. Tá ich preto obvinila. Pomohla si aj rozhodnutím od Žilinku

Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR
Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR

„Pri vyšetrovaní káuz tohto rozmeru je dôležité nielen to, aby bolo dôveryhodné a spravodlivé, ale aby sa tak aj javilo. Žiaľ, dnes sa javí skôr tak, že policajné štruktúry si navzájom vyrovnávajú účty,“ reagovala na nedávne dianie v polícii v utorok večer prezidentka Zuzana Čaputová.

Obvinenie štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ktorých v pondelok zadržala policajná inšpekcia, jej slová len potvrdzuje.

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) chceli v júli začať vyšetrovať podozrenia korupcie na policajnej inšpekcii. Skôr ako stihli niekoho obviniť, zastavila ich kroky generálna prokuratúra. Uznesenie o začatí trestného stíhania na základe sporného paragrafu 363 stopol námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera, ktorý je podpísaný aj pod rozhodnutím o Vladimírovi Pčolinskom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nikto na inšpekcii teda obvinený nebol. No teraz sú obvinení tí, ktorí chceli podozrenia na inšpekcii vyšetrovať. Zo zneužitia právomoci verejného činiteľa v utorok obvinil vyšetrovateľ policajnej inšpekcie Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu a Štefana Mašina.

Pre Čurillu a Ďurku je to už druhé obvinenie od ich zadržania v pondelok. Nové obvinenie sa týka uznesenia NAKA z júla tohto roku, ktoré následne zastavil prokurátor Kandera 24. augusta. Zdôvodnil to porušením zákona, na čo sa teraz odvoláva v obvinení aj vyšetrovateľ policajnej inšpekcie.

Prokurátor krajskej prokuratúry Bratislava dal v stredu na Okresný súd Bratislava III návrh na ich väzobné stíhanie a spolu s nimi aj dočasne povereného riaditeľa policajnej inšpekcie Petra Scholtza. Návrh na väzbu odôvodnil tým, že by mohli ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti.

Chceli stíhať druhých, aby kryli seba

Štvoricu vyšetrovateľov obvinil vyšetrovateľ inšpekcie, lebo začali vyšetrovať podozrenia na inšpekcii. V uznesení o obvinení sa píše, že tak konali na základe vymyslenej korupčnej a inej trestnej činnosti. Uznesenie pripravoval podľa inšpekcie Čurilla, Ďurka aj Sabota. No podpísal ho Mašin, aby kryl trestnú činnosť svojich troch kolegov, píše v uznesení prokuratúra.

Advokát stíhaných vyšetrovateľov Peter Kubina hovorí, že všetci absolútne popierajú, že si vyšetrovanie možnej zločineckej skupiny na inšpekcii vymysleli ako odplatu za to, že ich vyšetrujú.

„Mali reálne operatívne informácie a bolo ich pomerne dosť. A aj keby bola čo i len jedna, tak to na začatie vyšetrovania stačí,” hovorí Kubina s tým, že vyšetrovatelia tieto podozrenia aj opísali. V nich sa aj podľa už zverejneného uznesenia hovorilo o tom, že Slovenská informačná služba (SIS), podnikateľ Peter Košč obvinený z podplácania, ktorý je momentálne na úteku a viacerí pracovníci inšpekcie sú v kontakte a účelom celého vyšetrovania je zmariť riešenie veľkých káuz.
Ilustračné foto – TASR
Kubina tiež hovorí, že hneď ako začali stíhanie, až kým ho generálny prokurátor nezrušil, prebiehalo reálne vyšetrovanie. „Vypočúvali sa svedkovia, robili úkony a viaceré podozrenia sa potvrdzovali a zároveň sa podarilo zistiť aj nové skutočnosti, o ktorých dovtedy nemali informácie.”
Inšpekcia teraz obvinenie vyšetrovateľov z NAKA zdôvodnila tým, že ich cieľom bolo privodiť policajtom z inšpekcie nezákonné trestné stíhanie, aby tým zakryli vlastné trestné stíhanie. V tom čase už totiž prebiehalo aj vyšetrovanie inšpekciou, ktorá pracovala na podozrení, že v NAKA manipulujú s výpoveďami svedkov. Tieto podozrenia vychádzali zo správy Slovenskej informačnej služby.
A v tejto súvislosti sa spomínali najmä Čurilla s Ďurkom, ktorých v pondelok inšpekcia aj obvinila z marenia spravodlivosti.
Zadržaných vyšetrovateľov sa v utorok zastali ich kolegovia z NAKA v rozsiahlom vyhlásení. Tvrdenia o tom, že páchali trestnú činnosť, odmietli.
„V súčasnosti dochádza buď omylom, alebo úmyselne k tomu, že niektoré orgány činné v trestnom konaní svoju činnosť vykonávajú tak, že to v nás vzbudzuje dôvodnú obavu, že tieto kroky nesledujú zákonné účely, na ktoré sami zásadne a výhradne dbáme pri našej činnosti ako orgány činné v trestnom konaní,” konštatujú vo vyhlásení všetci vyšetrovatelia prvého aj druhého oddelenia.
Lenže ak teraz inšpekcia tvrdí, že jej ľudí chceli vyšetrovatelia NAKA stíhať, aby kryli vlastné pochybenia, to isté platí aj opačne. Teda o stíhaní, ktoré chceli rozbehnúť v NAKA voči ľuďom z inšpekcie.
Podozrievali ich, že sa cielene zamerali na tím Očistec, ktorý odhaľuje korupciu a inú trestnú činnosť v polícii, ale aj v tajnej službe. Začali na nich zhromažďovať informácie, aby ich zdiskreditovali a neskôr im aj privodili nezákonné trestné stíhanie.

Využiť na to mali informácie z vyšetrovacích spisov a od spolupracujúcich svedkov. Pomôcť mali aj policajti, ktorí začali s inšpekciou spolupracovať a za beztrestnosť či iné výhody nehovoriť pravdivo o tom, čo sa pri vyšetrovaní dialo.

Cieľom inšpekcie bolo podľa zrušeného uznesenia NAKA jediné: za vopred prisľúbený prospech či inú výhodu konať tak, aby sa zakrylo či zamedzilo ďalšiemu úspešnému vyšetrovaniu korupcie osôb, ktoré majú prepojenie na Slovenskú informačnú službu, na politické prostredie, prostredie vrcholového riadenia štátu, či podnikateľské prostredie.

Ako dôkaz majú opäť odposluchy

Inšpekcia nasadila na vyšetrovateľov odposluchy. Súhlas mali od mája od Okresného súdu Bratislava III, ktorý bude rozhodovať aj o prípadnej väzbe.

Z odposluchov napríklad vyplýva, že uznesenie písal Ďurka a Čurilla mu ho diktoval. Neskôr s písaním pomohol aj Sabota. Pri písaní mali problém spomenúť si na krstné meno vyšetrovateľa inšpekcie Vyšvádera. Museli si ho overovať. Dnes si ho už určite Čurilla s Ďurkom pamätajú. Práve Vyšváder totiž podpísal uznesenie o ich obvinení z pondelka.

Zo zvukového záznamu zo 16. júla, teda dňa, keď vyšetrovatelia NAKA spisovali uznesenie o začatí trestného stíhania inšpekcie, vyplýva aj to, že diskutovali o tom, čo všetko doň napíšu.

O priestorovom odposluchu nasadenom v kancelárii vyšetrovateľov Kubina povedal, že budú skúmať, či boli urobené v súlade so zákonom. „Keď nasadíte priestorový odposluch do priestoru, kde prebieha pracovná alebo súkromná komunikácia neformálnym spôsobom, tak výstup z toho nebude znieť ako gregoriánsky chorál,“ komentoval tento advokát odposluchy.

Podľa advokáta je takáto komunikácia o prípadoch medzi vyšetrovateľmi bežná. „Sú tím, tak to konzultujú,“ dodal.

V obvinení sa píše aj o tom, že Čurilla pri písaní uznesenia zdôrazňoval, aby nezabudli napísať, že podozriví mali za svoju činnosť sľúbené peniaze alebo iné výhody, napríklad funkciu v tajnej službe. V takom prípade totiž prípad spadal pod špeciálnu prokuratúru. Inšpekcia vyšetrovateľov viní, že to urobili účelovo.

Kubina hovorí, že keď boli vyšetrovatelia s podozreniami predovšetkým voči vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby Diane Santusovej na porade na Krajskej prokuratúre v Bratislave, tak videli, že tá nemá záujem to riešiť a je skôr na strane inšpekcie.

„Z operatívnych informácií, na základe ktorých sa to začalo, vyplynuli aj podozrenia z korupcie, čo je automaticky príslušnosťou špeciálu a netreba v tom vidieť žiadnu konšpiráciu,” povedal advokát.

Hovorilo sa aj o podozrivom kamerovom zázname

Vyšetrovatelia NAKA sa rozprávali najmä o vtedajšej šéfke vyšetrovacieho tímu inšpekcie Diane Santusovej. Rozoberali aj kamerový záznam, z ktorého je zrejmé, že 12. júla vyšla z budovy Úradu inšpekčnej služby a nastúpila do čierneho SUV, ktoré podľa nich patrilo bývalému zástupcovi riaditeľa inšpekcie Róbertovi Zaplatílkovi.

Keď ona z auta vystúpila, tak doň nastúpil bývalý šéf NAKA Branislav Zurian, ktorý vo funkcii skončil v máji a tiež bol v budove policajnej inšpekcie. Toho inšpekcia pôvodne obvinila v máji zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Generálna prokuratúra mu neskôr obvinenie zrušila.

Podozrenie z brania úplatku zase padlo aj na Zaplatílka. Vypovedal proti nemu spochybňovaný svedok Peter Petrov, podľa ktorého bývalý šéf inšpekcie Adrián Szabó a jeho zástupca Zaplatílek od neho zobrali televízory. Zaplatílek to odmietol a následne po takmer tridsiatich rokoch z Policajného zboru odišiel. O Zaplatílkovi vypovedal aj spolupracujúci obvinený, bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník.

Spomenutý kamerový záznam však vyšetrovatelia NAKA rozoberali najmä kvôli Santusovej. Z obvinenia vyplýva, že to riešili aj s povereným šéfom inšpekcie Petrom Scholtzom, teda Santusovej nadriadeným. Spoločne na policajnom prezídiu hovoril, ako od Santusovej zistiť, čo v tom aute robila a koho vlastne bolo.

Bolo jasné, že túto informáciu chceli získať, a hľadali spôsob ako sa na to opýtať tak, aby si vyšetrovateľka inšpekcie nemyslela, že ju podozrievajú.

Zurian pre Hospodárske noviny vyhlásil, že auto, do ktorého nastupoval s vyšetrovateľkou Santusovou pred inšpekciou ministerstva vnútra patrilo jeho kamarátovi z východu, ktorý ho priviezol v ten deň do Bratislavy. Prečo do auta nastupovala aj Santusová? „Poznajú sa, čo som sa dozvedel v deň môjho výsluchu na Úrade inšpekčnej služby. Pani Santusová ho bola pozdraviť.” O akého kamaráta ide, Zurian nepovedal.

Vedel o tom šéf inšpekcie aj minister

Scholtz je dnes už takisto obvinený. Jeho ľudia ho zadržali v pondelok priamo v kancelárii na pokyn prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraja Chyla. V utorok ho obvinili zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Čoho konkrétne sa jeho obvinenie týka, zatiaľ nie je zrejmé. No z prepisu odposluchov z NAKA vyplýva, že Scholtz o pripravovanom uznesení voči jemu podriadeným ľuďom z inšpekcie vedel. Musel totiž podpísať súhlas s ich stíhaním.

Z prepisu odposluchu z NAKA vyplýva aj to, že Scholtz bol z „akcie” vyšetrovateľov NAKA nervózny a nesvoj. No v jednom momente im povedal, že je s nimi „v jednom vreci”.

Minister vnútra Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Z odposluchu vyšetrovateľov je rovnako zrejmé, že o ich činnosti vedel aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Dokonca im mal odkázať, že keď majú informácie, majú robiť, že „tie sra..y budú jemu padať na hlavu a on to znesie.”

Potom, ako inšpekcia v pondelok štyroch vyšetrovateľov NAKA zadržala, Mikulec vyhlásil, že to považuje za „pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov“. „Moje vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí rastie každým dňom. Neprekvapuje ma, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta“.

Vyšetrovateľ inšpekcie Michal Kulich v uznesení o obvinení policajtov z NAKA zasa píše, že je zarážajúce, že tí konali s vedomím šéfa inšpekcie a „dokonca s vedomím samotného ministra.”

Postup vyšetrovateľov NAKA, keď podľa Kulicha vykonštruovali skutkové okolnosti a vymysleli korupčnú a inú trestnú činnosť voči príslušníkom z inšpekcie len preto, aby ich zdiskreditovali a znemožnili ich prácu, „je v súčasnom demokratickom právnom štáte absolútne neakceptovateľné a neprijateľné.”

Petrov odmieta manipuláciu výpovedí

Peter Petrov však pri výsluchu odmietol verziu o manipulovaní výpovedí, na základe ktorej inšpekcia žiada pre stíhaných vyšetrovateľov NAKA väzbu. Petrov hovorí, že jediný, s kým komunikoval, bol operatívec Ján Kaľavský. Toho označil za legalizanta SIS. V SIS bol podľa Petrova aj bývalý šéf NAKA Branislav Zurian.

Vypovedal tiež, že mu v marci v deň, keď chcela NAKA zadržať Petra Košča, volal Kaľavský a bol nešťastný. „Uviedol mi, že je pod vplyvom alkoholu, že toto svojim kolegom nedaruje, že si to nemali dovoliť, vedeli, že sa s ním stretáva a že ho má v obálke ako informátora s krycím názvom seržant a že sa im pomstí.” Košč bol podľa Petrova Kaľavského riadiacim dôstojníkom v legalizácii.

Kaľavský bol podľa neho sympatizantom Hlasu a Smeru a viackrát od neho chcel, aby na inšpekcii potvrdil, čo Kaľavský vypovedal. Petrov hovorí, že vyšetrovatelia inšpekcie úmyselne v prípadoch vynechávali výpovede dôležitých svedkov.

Tu pripomeňme, že z uznesení o vznesení obvinenia policajtom vyplýva, že SIS nahrala rozhovory Petrova s „neznámym mužom”, ktoré majú potvrdzovať verziu Kaľavského.

Petrov povedal, že sa k odposluchom nebude vyjadrovať, lebo ich prepisy mala vykonávať pani Žitavská, ktorá je podľa neho v kontakte s Petrom Koščom a jeho bratom, ktorý tam doteraz pracuje.

Bola to protiakcia na zaistené spisy

Inšpekcia vyšetrovateľov podozrieva, že ich konanie je vlastne reakciou na jej zásah v Národnej kriminálnej agentúre v polovici júna. Vtedy zaistila viaceré živé vyšetrovacie spisy. Ľudí z NAKA znepokojovalo, že Santusová žiadala informácie zo spisov Očistec a Fénix, kde vystupovali spoloční svedkovia.

O tom vypovedal aj zadržaný vyšetrovateľ Sabota. Ten hovoril aj o tom, že spolu s Čurillom a Ďurkom išli 16. júla, teda v deň písania uznesenia, na špeciálnu prokuratúru. Stretli sa tam so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom a prokurátormi Ondrejom Repom aj Petrom Kyselom. Tí vraj povedali, že žiadne protiopatrenia sa robiť nebudú, lebo by to bola hlúposť.

Lipšic im vraj však dal obálku, aby to dali podpísať šéfovi policajnej inšpekcie Scholtzovi. Podpis bol potom zaobstarať práve Sabota. Nevie, aké dokumenty v obálke boli, predpokladá však, že sa týkali už spomínaného súhlasu na stíhanie príslušníkov z inšpekcie.

„Keďže uznesenie o začatí trestného stíhania sa týkalo aj podozrivých osôb príslušníkov Policajného zboru, tak som si v ten istý deň vyžiadal stanovisko riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, aby vec mohla vyšetrovať NAKA, ako to vyžaduje Trestný poriadok. Táto skutočnosť zároveň vyvracia tvrdenia generálnej prokuratúry v rozhodnutí podľa 363, že stanovisko bolo vyžiadané až 4. augusta,” reagoval Lipšic.

Špeciálny prokurátor vyšetrovanie, ktoré chceli ľudia z NAKA rozbehnúť, dozoroval. Kritizoval aj rozhodnutie generálnej prokuratúry, ktorá uznesenie zo 16. júla zrušila. Hovoril, že Kandera na to nemohol využiť paragraf 363. V tomto prípade totiž nebol ešte nikto obvinený.

Kandera v zrušení uznesenia zase napísal, že špeciálna prokuratúra vôbec nemala tento prípad dozorovať. Jej príslušnosť z ničoho pred začatím trestného stíhania nevyplývala, a teda bola podľa neho založená účelovo.

Lipšic reaguje, že o účelovosti stíhania nemá vedomosť. „Uznesenie o začatí trestného stíhania len otvára priestor na dokazovanie. V tomto konaní neboli použité žiadne invazívne prostriedky a svedecké výpovede, ktoré boli vykonané, potvrdzujú podozrenie zo závažnej trestnej činnosti.”

Kubina: Obvinenie postavené na pare

Kubina tiež hovorí o viacerých procesných pochybeniach. Vyšetrovatelia sú obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a protiprávnosť ich konania sa odôvodňuje výlučne rozhodnutím generálneho prokurátora podľa paragrafu 363, ktorý zrušil stíhanie vo veci Santusová a spol.

„Takéto rozhodnutie je možné vydať iba v prípade, že došlo právoplatným rozhodnutím v prípravnom konaní k porušeniu zákona buď v prospech, alebo v neprospech obvineného. Pokiaľ neexistuje obvinený, tak nemôže byť vydané ani toto rozhodnutie. Ak by toto rozhodnutie neexistovalo, tak by nebolo možné ich ani obviniť,” zhoduje sa advokát so špeciálnym prokurátorom.

Kubina hovorí, že generálna prokuratúra ešte nikdy podľa 363 nezrušila stíhanie vo veci – okrem dvoch prípadov – Santusová a Pčolinský.

„Toto rozhodnutie nemôže prežiť žiadny súdny prieskum. Keby to aj odignoroval okresný súd a sudca pre prípravné konanie pri rozhodovaní o väzbe, tak vyššie súdy, či už krajský alebo Ústavný, sa tým budú musieť zaoberať. Toto nie je právny názor, to je jasný text, účel a zmysel zákona,“ skonštatoval advokát.

Povedal taktiež, že trestný čin zneužívanie právomocí verejného činiteľa znamená, že skutok musí byť spáchaný v úmysle spôsobiť niekomu škodu. Tu nič také podľa neho ani teoreticky nepripadá do úvahy.

„Z toho, čo som mal možnosť sa doteraz o týchto trestných stíhaniach dozvedieť, si myslím, že ich účelom nie je dosiahnuť niečie odsúdenie, ale iba samotné vedenie prípravného konania čo najdlhší čas spôsobom, ktorý bude vytvárať podmienky pre diskreditáciu týchto osôb a tiež pre oslabovanie dôvery verejnosti v inštitúcie a prebiehajúce trestné konanie.” Ani jedno zo stíhaní podľa neho nesúvisí s veľkými kauzami ako Očistec, Judáš alebo Mýtnik.

„Ak prvé uznesenie bolo postavené na vode, to druhé je postavené na výparoch,” hovorí advokát.

Premiér: Vrcholí zápas o právny štát

Po obvinení vyšetrovateľov už zareagoval v utorok podvečer aj premiér Eudard Heger (OĽaNO), podľa ktorého na Slovensku „vrcholí zápas o právny štát.”

„Za 12 rokov tu vznikla a zmocnela organizovaná sieť ľudí, pre ktorých sú polícia, prokuratúra i súdy len prostriedkom na zabezpečenie ich beztrestnosti. Nám sa darí postupne zbavovať týchto ľudí ich pozícií. Odpor týchto ľudí voči vláde zákona však silnie,” povedal Heger.

Aj on hovorí o pokusoch o zastrašovanie či vyhrážanie sa ľuďom, pre ktorých je spravodlivosť najvyššou prioritou. „Ľudí, ktorí bojujú v ťažkých podmienkach o spravodlivosť, neopustíme. Mafia a korupcia budú porazené,” zdôraznil Heger.

Situáciu v bezpečnostných zložkách budú riešiť aj poslanci. Predseda brannobezpečnostného parlamentného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) zvolal na piatok popoludnie zasadnutie. Na rokovanie je pozvaný generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, zástupca Úradu inšpekčnej služby a policajného prezidenta zastúpi prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová. Doterajší policajný prezident Peter Kovařík vo funkcii definitívne skončí v posledný deň návštevy pápeža Františka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie