Denník N

Vyvíjajú vakcínu snov, ktorá by fungovala rovnako dobre proti všetkým variantom koronavírusu. Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každý deň pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby covid-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality, takzvaným procesom peer review. Znamená to, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, ktoré vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Typy vedeckých štúdií

V dnešných koronasprávach si trochu poupratujeme vo vedeckých pojmoch. Konkrétne v tom, akú spoľahlivosť má tá či oná pozorovacia štúdia, na ktorú môžeme natrafiť vo vedeckej literatúre.

Pozorovacie (z angl. observational) štúdie sú také, v ktorých sa sleduje a porovnáva určité množstvo ľudí a vyhodnocuje sa účinok nejakého terapeutického alebo preventívneho postupu.

Najmenej spoľahlivé sú takzvané „prípadové“ alebo anekdotické štúdie (z angl. case reports), ktoré opisujú vývoj zdravotného stavu jedného alebo viacerých pacientov. Na ich základe sa nedá usúdiť, či je daný liečebný postup naozaj účinný, ale môžu byť štartom pre takzvané porovnávacie štúdie zahŕňajúce väčšie množstvo ľudí – takzvané kohorty.

Kohortové štúdie môžu byť buď „retrospektívne“, alebo „prospektívne“. Tie prvé vyhodnocujú zdravotný stav na základe histórie (anamnézy) účastníkov štúdie, väčšinou pomocou zdravotných záznamov alebo dotazníkov.

„Prospektívne“ štúdie sú také, v ktorých podmienky dopredu nastavia lekári a pozorujú ich prejavy v priamom prenose. Takéto porovnávacie štúdie prinášajú vyššiu mieru spoľahlivosti.

Napríklad vedecký tím z Harvardovej univerzity uverejnil v auguste v časopise Gut pozorovaciu štúdiu, ktorá ukázala, že ľudia, ktorí jedia rastlinné potraviny, majú nižšie riziko ťažkého covidu. Autori porovnávali viac ako pol milióna účastníkov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

Očkovanie proti koronavírusu

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie