Denník N

V Šaštíne veriaci nocovali v dekách a spacákoch. Pápež ich vyzval, aby sa vcítili do ľudí v núdzi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Posledný deň pápežovej návštevy na Slovensku vyvrcholil v Šaštíne. Pápež tu slúžil svätú omšu na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. V Šaštíne je národná bazilika, kde mal pápež ráno s biskupmi modlitby v súkromí.

Medzi prvými prišli do Šaštína manželia Eva a Július. Brány sa otvárali o desiatej večer a už o jedenástej boli vnútri. Ponáhľali sa, aby sa vyhli davu a tlačeniciam aj za cenu toho, že budú stáť hodiny v zime. Mali aj termosky s teplým čajom, radšej ich však nechali v aute. Ľudia museli prejsť pri vstupe do areálu prísnou bezpečnostnou kontrolou ako na letisku.

Manželia tak sedeli a čakali na omšu s pápežom v hrubých vetrovkách a dekách. Aj tak bolo chladno a nevedeli ani zaspať. „Stojí nám to za to. Takáto udalosť sa už v našom živote nemusí zopakovať,“ hovoria manželia. Tí, ktorí sa prišli pozrieť na pápeža už o desiatej večer, naňho čakali celých 12 hodín – omša začne až o desiatej dopoludnia.

Video: Na poliach nocovali, aby ráno videli pápeža. Autor: Michaela Barcíková

V Šaštíne pápeža videlo 45-tisíc ľudí, z toho 6-tisíc detí. O podujatie bol menší záujem, než sa spočiatku očakávalo, organizátori počítali s kapacitou až 350-tisíc ľudí. Na omši bolo takmer 800 kňazov a o priebeh podujatia sa staralo 1500 dobrovoľníkov.

Ako prečkať noc

Čo tak dlho robia ľudia, ktorí čakajú na pápeža? Niektorí si čítali knihu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Slovensko

Teraz najčítanejšie