Denník N

Miesto sa dá kúpiť ako na eBayi. Bosnu po vojne futbalisti spojili, teraz sa navzájom označujú za kriminálnikov

Asmir Begović (vľavo) a Haris Medunjanin sa radujú z víťazstva v Litve, ktorým si Bosna zabezpečila postup na MS 2014. Foto - TASR/AP
Asmir Begović (vľavo) a Haris Medunjanin sa radujú z víťazstva v Litve, ktorým si Bosna zabezpečila postup na MS 2014. Foto – TASR/AP

Pred siedmimi rokmi bola Bosna a Hercegovina jedným z najnebezpečnejších tímov v Európe. Dokázala zdolávať aj favoritov a po rokoch sklamaní prvý raz v histórii postúpila na veľký turnaj, na MS 2014 do Brazílie. Na svetovom šampionáte hrala ofenzívny futbal a takmer sa dostala do osemfinále.

Teraz je však vo veľkej kríze. Keď v septembri v priateľskom zápase porazila Kuvajt, išlo o jej prvé víťazstvo po 660 dňoch. Predtým naposledy vyhrala ešte v novembri 2019, a to nad Lichtenštajnskom v kvalifikácii o postup na Euro. Po víťazstve nad Kuvajtom prišlo ďalšie prekvapenie: Bosna doma iba remizovala s Kazachstanom.

„Táto reprezentácia nie je dobrá pre moje zdravie. Keď niekoho milujete a ten vám aj tak vždy zlomí srdce, potom je to ťažké,“ napísal na Twitteri administrátor účtu o bosnianskom futbale.

Kríza Bosny však nie je iba o katastrofálnych výsledkoch. Na začiatku septembra totiž v krajine vypukol obrovský škandál. Miestni novinári odhalili, že miesto v reprezentácii sa dá jednoducho kúpiť.

Nahnevaných fanúšikov podporil aj Asmir Begović, brankár Evertonu a bývalá opora Bosny, ktorý svojho bývalého spoluhráča nazval „kriminálnikom“.

Víťazstvo nad Slovenskom

Úspešný príbeh Bosny sa začal v Žiline. V septembri 2013 už Slovensko malo iba teoretickú šancu na postup na svetový šampionát a Slovenský futbalový zväz najal nového trénera – Jána Kozáka staršieho. Čakal ho kvalifikačný dvojzápas s Bosnou, ktorá bola najkvalitnejším mužstvom v skupine. Slovensko pod Kozákom však v prvom dueli vonku prekvapujúco vyhralo.

Fanúšikovia Bosny sa preto odvety veľmi báli. Opakoval sa totiž scenár z predchádzajúcich kvalifikácií. Bosniaci hrali pekný futbal a dávali veľa gólov, ale v rozhodujúcich momentoch zlyhali. Keď prehrali so Slovenskom, v tabuľke sa na nich dotiahli Gréci. Bosna však nechcela prísť o ďalší turnaj. V predchádzajúcich dvoch kvalifikáciách vypadla v barážach s Portugalskom.

Na štadióne v Žiline bolo viac fanúšikov z Bosny ako domácich, hostia tvorili drvivú väčšinu z 10-tisícovej návštevy. „Okolo päťdesiat bosnianskych novinárov na tribúne bolo poriadne nervóznych,“ opisuje reportér James Montague, ktorý bol v ten deň v Žiline, v knihe Thirty One Nil (Tridsaťjeden nula). „Fajčili a mrvili sa a zápas sledovali v úplnej tichosti. V ten večer tu nikto nechcel byť – bosnianski hráči, tréner ani novinári.“

Bosna sa bála, že opäť zlyhá na posledných prekážkach. V prvom polčase sa obavy začali napĺňať, prvý gól totiž strelil Marek Hamšík. Bosna reagovala zúrivou ofenzívou a po prestávke stav otočila gólmi Ermina Bičakčića a Izeta Hajrovića. Bosniaci potom posledné zápasy kvalifikácie s Lichtenštajnskom a Litvou už zvládli.

Pre miestny futbal išlo o obrovský úspech. „Zmajevi“ (Draci), ako znie prezývka bosnianskej reprezentácie, postúpili na MS, kde sa v skupine stretli s Argentínou, Nigériou a Iránom. Nad Iránom vyhrali, ale keďže prehrali s Nigériou, skončili tretí a vypadli.

Príklad pre spoločnosť

Nešlo však len o futbal. Bosniansky tím bol symbolom celej krajiny, jednotnej Bosny a Hercegoviny. Na jej území sa narodili aj Vedran Čorluka, Dejan Lovren či Nikica Jelavić, ale všetci sa rozhodli hrať za Chorvátsko.

Bosna napriek tomu mala dosť svojich kvalitných hráčov a v kádri vznikol etnický mix, ktorý vystihoval celú krajinu. Útočník Edin Džeko a tvorca hry Miralem Pjanić sú etnickými Bosniakmi, záložníci Zvjezdan Misimović a Sejad Salihović bosnianskymi Srbmi a obrancovia Mensur Mujdža a Toni Šunjić majú chorvátsky pôvod.

Na ihrisku im však politika ani náboženstvo neprekážali. „Ak by to bolo podľa politikov, Bosniak by prihrával

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie