Denník N

Nielen vymyslieť, ale aj vyrobiť. Festival Biela noc dáva umelcom príležitosť ukázať, či sú schopní preniesť nápady z počítača do ulíc

Na festivale Biela noc budú diela viac ako štyridsiatich autorov a autoriek. Foto - BN
Na festivale Biela noc budú diela viac ako štyridsiatich autorov a autoriek. Foto – BN

V piatok sa v Bratislave začína festival súčasného umenia Biela noc. Z víkendovej akcie sa stáva dvojtýždňový festival.

Keď pred desiatimi rokmi Slovenská sporiteľňa vypísala súťaž na výtvarno-architektonické riešenie átria svojej novej centrály v Bratislave, prihlásilo sa 29 tímov. Iba polovica z nich dodala finálny návrh, medzi nimi aj umelci Monika a Bohuš Kubinskí.

Súťaž napokon vyhrali a o dva roky neskôr zavesili do átria pomocou javiskovej techniky a obrovskej konštrukcie, aká sa využíva pri budovaní mostov, monumentálny objekt. Nazvali ho Sky, lebo prvé, čo si pri vstupe do átria všimli, bola modrá obloha, ktorú vidno cez priehľadnú strechu.

„Až doteraz to bola taká naša ‚Columbova žena‘ – mnohí o tomto diele vedeli alebo o ňom počuli, ale keďže je v átriu banky, málokto ho videl. Preto sme veľmi radi, že teraz táto príležitosť nastane,“ hovoria Kubinskí.

Centrála banky sa totiž rozhodla, že počas troch nasledujúcich víkendov vpustí návštevníkov do svojho átria v rámci festivalu Biela noc.

Dielo Sky Moniky a Bohuša Kubinských. Foto – Tomáš Malík
Sochy Čestmíra Sušku z jeho najznámejšieho súboru diel s názvom Rezavé květy budú v Bratislave na Hlavnom námestí. Foto – Archív ČS
Site-specific inštalácia Hladina vytvorená tímom spolupracovníkov Bielej noci bude viditeľná najlepšie zo Starého mosta.
Objekt Laca Terena bude počas festivalu na nábreží Dunaja pri Zuckermandeli. Foto – Archív BN

Diela budú najmä vonku a zadarmo

„Mala to byť len malá pandemická verzia festivalu, ale opäť sa nám to nepodarilo,“ vraví so smiechom Zuzana Pacáková, šéfka festivalu. V programe na nasledujúce dni je viac ako štyridsať umeleckých projektov.

Vlani sa Biela noc nekonala vôbec. V čase, keď bolo všetko nachystané a diela hotové, museli organizátori festival len pár dní pred jeho začiatkom zrušiť pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu.

„Teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Biela noc

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie