Denník N

Píše Philipp Lahm: Vrcholový futbal, ako ukazuje najmä PSG, sa zmenil. Kluby sa už zaujímajú o nový model

Philipp Lahm. Foto - TASR/AP
Philipp Lahm. Foto – TASR/AP

Philipp Lahm píše pravidelné stĺpčeky pre Denník N v spolupráci s nemeckým periodikom Die Zeit.

Na brehoch rieky Seine v Paríži, päť minút od Louvru, stojí obchodný dom Samaritaine. Budovu naposledy renovovali za 750 miliónov eur. Interiér je postavený z drevených panelov, je tam aj VIP zóna. Nájdete tam sortiment od značiek ako Dior, Gucci, Prada a Louis Vuitton. Topánky stoja tisíc eur. Fľaše šampanského môžu byť vyrobené na mieru, parfumy si môžete kúpiť za 6-ciferné sumy. Biznis s luxusným tovarom naďalej rastie, dokonca aj počas pandémie.

Samaritaine ľudí láka. Ľudia sa v ňom prechádzajú a vystavený tovar obdivujú ako Monu Lisu v Louvri. Ľudia to chcú vidieť, rovnako ako Eiffelovu vežu a Notre Dame. Majiteľ Bernard Arnault, najbohatší Európan, zhromaždil všetky veľké značky v jeho rozprávkovom hrade.

Samaritaine pripomína futbalový tím Paríž Saint-Germain. A to preto, že najhodnotnejší futbalisti sveta sú tam pod jednou strechou. V bráne stojí Gianluigi Donnarumma, ktorý vyhral Euro a ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča turnaja. Novicom v defenzíve je Sergio Ramos, kapitán Realu Madrid a postava, s ktorou si každý viac ako dekádu klub spájal. Európsky šampión Marco Verratti, srdce talianskeho tímu, diriguje hru.

A ofenzívu pozná aj každé dieťa v Tokiu, Dillí, Kapskom meste, Londýne a Riu de Janeiro. Neymar a Kylian Mbappé sú nielen najtalentovanejšími útočníkmi planéty, ale aj najdrahšími. Spolu stáli viac ako 400 miliónov eur len v prestupových čiastkach. Teraz nosí dres PSG aj Lionel Messi, šesťnásobný najlepší hráč sveta a bývalá ikona Barcelony.

Títo traja sú najslávnejšími futbalistami na planéty, spolu majú na sociálnych sieťach viac ako pol miliardy followerov. Chýba iba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Lionel Messi

Športovci píšu

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie