Denník N

V Paríži sa začal proces storočia. Z útoku na Bataclan, kaviarne a reštaurácie súdia 20 ľudí

Na umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam (v čiernom vpravo) sedí v špeciálnej súdnej sieni v Paríži. Foto - tasr/ap
Na umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam (v čiernom vpravo) sedí v špeciálnej súdnej sieni v Paríži. Foto – tasr/ap

Pre súdne pojednávanie vybudovali špeciálnu sieň, do ktorej sa zmestí 550 osôb. Najočakávanejšia je výpoveď jediného preživšieho vražedného komanda – Saleha Abdeslama.

Cez víkend je pri kanále Saint-Martin tradične rušno. Niektorí sedia pri rieke, iní si radšej volia kaviarne a podniky. Plno býva aj v bare Le Carillon a v reštaurácii Le Petit Cambodge, kde stenu pokrýva trinásť bielych kachličiek.

Tie pripomínajú teroristické útoky z novembra 2015, počas ktorých skupina útočníkov zastrelila v jej priestore a okolí trinásť ľudí.

Spolumajiteľ reštaurácie Simon Octobre o tej udalosti viac ako päť rokov nehovoril. Prehovoril až pred pár dňami, keď sa na druhom brehu Seiny začal proces so strojcami útokov, pri ktorých zomrelo 130 ľudí a ďalšie stovky boli zranené.

„Dnes nás motivuje hovoriť hlavne to, že nechceme, aby iní hovorili za nás,“ povedal Octobre pre stanicu France 3. „Je to naša zodpovednosť, aby sme sa ozvali.“

V reštaurácii Le Petit Cambodge sa od jej znovuotvorenia zmenilo len pár vecí. Nábytok, dekorácie, ale aj farby stien, ktoré museli prerobiť, aby vymazali stopy po streľbe. Útok na reštauráciu a bar v desiatom parížskom obvode bol druhý zo šiestich, ku ktorým sa pred takmer šiestimi rokmi prihlásil Dáiš, tzv. Islamský štát.

Za vojaka Dáišu sa označil Salah Abdeslam, jediný preživší priamych strojcov teroristických útokov, ktorého vypočúvajú v rámci procesu storočia. Tak sa označuje súdne pojednávanie, ktoré sa minulý týždeň začalo v Justičnom paláci neďaleko katedrály Notre-Dame.

Trvať by malo do konca mája 2022.

Od mlčania k obhajobe

Proces prebieha v špeciálne vybudovanej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok v Paríži

Svet

Teraz najčítanejšie