Denník N

Dieťa od neho chcelo autogram, on mu zlomil fixku a odišiel. Čiľan Marcelo Ríos bol najzvláštnejšia svetová jednotka

Marcelo Ríos je jedna z mála svetových jednotiek, ktoré nikdy nevyhrali grandslamový turnaj. TASR - Milan Kapusta
Marcelo Ríos je jedna z mála svetových jednotiek, ktoré nikdy nevyhrali grandslamový turnaj. TASR – Milan Kapusta

Slovensko má Miloša Mečířa, Čile Marcela Ríosa. Dve tenisové legendy s talentom, aký v ich krajine nemal nikto pred nimi ani po nich.

Ani jeden z nich nevyhral grandslam, ale hrali krásny tenis a pre svoje krajiny dosiahli historické úspechy. Mečíř vyhral olympiádu v Soule 1988 a Ríos bol v auguste 1998 na šesť týždňov svetová jednotka.

Ríos v 90. rokoch pobláznil Čile, proti ktorému tento víkend hráme Davis Cup. Čiľanov tenis dovtedy príliš nezaujímal, no zrazu si naťahovali budíky, aby v noci sledovali Ríosove zápasy na druhom konci sveta.

Jeho hru obdivoval aj vtedy začínajúci švajčiarsky tenista Roger Federer. Čiľan patril medzi jeho vzory spolu s Petom Samprasom.

Ríos mohol byť vzorom svojou hrou, no rozhodne nie správaním. Svojím vystupovaním bol opak Federera. Vyrábal škandály, bol nepríjemný k fanúšikom a nemala ho rada ani väčšina tenistov, pretože sa v šatni takmer s nikým nezdravil.

O najlepšom tenistovi čilskej histórie pre Denník N hovoria jeho bývalí súperi Dominik Hrbatý a Karol Kučera. Hrbatý je dnes tenisový tréner, Kučera politik zo strany OĽaNO a splnomocnenec vlády pre mládež a šport.

Svoj najväčší zápas sabotoval

„Každý génius je v niečom zvláštny. Aj Miloš Mečíř je iný ako ostatní. Preto sú géniovia, že mnohé veci vidia inak. Ríos možno preto nebol ľahká povaha,“ hovorí Hrbatý.

„Ja som s ním mal dobrý vzťah. Veľa sme spolu trénovali aj sme spolu celkom dobre vychádzali. Vždy sa pozdravil a aj sme sa chvíľu porozprávali. Nemal som pocit, že by mal voči mne vyhranený vzťah. Pravdaže, známe sú aj historky, že sa opil na diskotéke a zatkla ho polícia, pretože sa vymočil v strede parketu. To bol proste Ríos.“

Nikdy nevyhral grandslamový turnaj. Svoje jediné finále na Australian Open 1998 nezvládol a s Čechom Petrom Kordom prehral 2:6, 2:6, 2:6.

„Vôbec ma to neprekvapilo. V noci pred finále som ho totiž videl,“ spomína Kučera, ktorý v tom roku v Melbourne vyradil vo štvrťfinále svetovú jednotku Peta Samprasa a prehral až v semifinále s Kordom.

„Išiel som na večeru, a keď som sa o polnoci vracal, uvidel som Ríosa, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Davis Cup

Grandslamové turnaje

História tenisu

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie