Denník N

Prokurátori protestovali proti kolegovi, ktorému neveria. Šéfka na nich poslala etickú komisiu

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Prokurátori v Žiline protestovali u krajskej prokurátorky proti prestupu nového kolegu z Martina, ktorému vyčítajú kontakty z minulosti a pri ktorom médiá upozornili na viaceré sporné rozhodnutia. Etická komisia vyhlásila, že podriadený má právo kritizovať nadriadeného.

Zápas o to, ako má vyzerať prokuratúra a či sa prokurátori môžu ozývať proti postupom svojich nadriadených, neprebieha len v Bratislave alebo v Pezinku.

Etická komisia prokuratúry posudzovala prípad prokurátorov Krajskej prokuratúry v Žiline, ktorí sa otvorene postavili proti prestupu kontroverzného prokurátora z Okresnej prokuratúry Martin k nim na kraj. Na etickú komisiu sa obrátila žilinská krajská prokurátorka Ingrid Šamajová, ktorej sa protest podriadených nepáčil.

Etická komisia konštatovala, že nedošlo k porušeniu etického kódexu.

Toto je revolúcia

Protest prokurátorov sa odohral 29. júna tohto roku. Žilinskí krajskí prokurátori sa dozvedeli, že ich kolegom sa má stať prokurátor Okresnej prokuratúry v Martine Martin Kováč. Na čele s prokurátorom Stanislavom Jakubčíkom, ktorý je zároveň predsedom Rady prokurátorov, a s vedúcim trestného oddelenia a oddelenia boja s organizovanou trestnou činnosťou Alexandrom Fénikom sa vybrali viacerí prokurátori trestného a medzinárodného odboru do kancelárie Šamajovej, aby vyjadrili svoj nesúhlas s takýmto jej personálnym rozhodnutím.

Nasledovala výmena názorov, počas ktorej Jakubčík povedal aj vetu „toto je revolúcia“.

Šamajová sa vzápätí listom obrátila na etickú komisiu, aby konštatovala, že sa Jakubčík správal v rozpore s etickým kódexom prokurátora.

Šamajová vo svojom podnete napísala, že Jakubčík dehonestoval funkciu krajského prokurátora. Vyhlásila tiež, že nevhodné a agresívne správanie uňho zaznamenala už aj v minulosti. Šamajová chcela, aby komisia posúdila, či by Jakubčík nemal byť disciplinárne stíhaný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie