Denník N

Zo zanedbaného sadu so storočnými jabloňami sa stáva mestský park. Má slúžiť aj ako banka vzácnych odrôd

Medzi pôvodnými jabloňami nechýba kožená reneta, parména zlatá či letné jablká jakubky. Foto N –⁠ Tomáš Hrivňák
Medzi pôvodnými jabloňami nechýba kožená reneta, parména zlatá či letné jablká jakubky. Foto N –⁠ Tomáš Hrivňák

V Brezne zachránili starý ovocný sad a rozširujú ho o ďalšie vzácne dreviny. Záujem o zeleň a zveľaďovanie okolia na Slovensku podľa ovocinára Ľudovíta Vašša rastie, nové sady vznikajú doslova na zelených lúkach.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Ak by ste prišli na toto miesto pred piatimi rokmi, pravdepodobne by ste ho nespoznali. Náletové dreviny siahali až do výšky piatich metrov a ľudia z okolia využívali kedysi pestovaný sad najmä ako čiernu skládku.

Ovocný sad plný jabloní a hrušiek založili na prenajatých mestských pozemkoch študenti neďalekej roľníckej školy so svojimi pedagógmi. Keď však škola v 70. rokoch zanikla, začal chátrať. Spočiatku chodili do sadu v okrajovej časti Brezna Banisko miestni za oddychom, lenže sad nikto nekosil ani neupravoval, a tak sa ľudia postupne vytratili.

Až po rokoch sa začali ozývať niektorí z tých, čo si sad pamätali. Upozorňovali na to, aký je zanedbaný a že by sa mohol zveľadiť. Jedným z nich bol Michal Kriška, ktorý pracuje ako odborný referent na mestskom úrade; sad dnes patrí do jeho kompetencie. „Tak vznikol nápad sad zachrániť a obnoviť. Mesto dalo zelenú, a tak sme začali s čistením,“ spomína.

V prvej fáze sad vyčistili od náletových drevín, kameňov a odpadu, ktorý sa tu za roky nahromadil, a následne vyrovnali terén rozbitý od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Záhrada

Životné prostredie

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie