Denník N

25 najzaujímavejších myšlienok pápeža na Slovensku: o korupcii, starých rodičoch či uzavretej cirkvi

Foto - TASR
Foto – TASR

„Práve som pani prezidentke povedal, že Slovensko je báseň!“ povedal pápež František v Dóme sv. Martina v jednom zo svojich prejavov. Na Slovensko prišiel v nedeľu popoludní, v stredu odletel naspäť do Vatikánu a za ten čas sa prihovoril Slovákom spolu osemkrát.

Jeho cesta bola nielen pastoračná, teda určená veriacim, ale aj štátna. Preto sú niektoré príhovory pápeža viac občianske, smerované nielen ku katolíkom.

Pápež František hovoril po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, hovoril aj po stretnutí s ekumenickým spoločenstvom či na bratislavskom Rybnom námestí, kde sa prihováral židovskej komunite. Hlava katolíckej cirkvi mala prejav aj na vylúčenom košickom sídlisku Luník IX a neskôr na Štadióne Lokomotíva, kde hovorila k mladým ľuďom.

Náboženské boli dve pápežove kázne, ktoré predniesol počas omše v Šaštíne a počas gréckokatolíckej liturgie v Prešove. V Dóme sv. Martina sa tiež prihovoril kňazom a rehoľníkom.

Denník N sa pokúsil vybrať z jeho prejavov najzaujímavejšie výroky.

Čo hovorí o solidarite: Prísada, ktorá chýba, je starostlivosť o druhých

„Príliš mnohí v Európe sa vlečú unavení a frustrovaní, stresovaní z frenetických rytmov, a nevedia, odkiaľ by načerpali motiváciu a nádej. Prísada, ktorá chýba, je starostlivosť o druhých. Cítiť sa za niekoho zodpovedný dáva životu chuť a umožňuje objaviť, že to, čo dávame, je v skutočnosti darom pre nás samých.“ (po stretnutí s prezidentkou)

„Len vtedy, keď budeme stáť na strane tých najslabších,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pápež František

Slovensko

Teraz najčítanejšie