Denník N

Al-Káida sa pripomenula. Z Afganistanu môže znova ohrozovať Západ

Líder al-Káidy Ajmán az-Zavahrí, na snímke z roku 2006, sa pripomenul videom pri príležitosti 20- výročia pádu dvojičiek. Foto - tasr/ap
Líder al-Káidy Ajmán az-Zavahrí, na snímke z roku 2006, sa pripomenul videom pri príležitosti 20- výročia pádu dvojičiek. Foto – tasr/ap

Taliban nenaznačuje, že by chcel preťať väzby na teroristickú organizáciu, ktorá pred dvadsiatimi rokmi zaútočila na USA.

Minulú sobotu, na dvadsiate výročie útokov z 11. septembra, zverejnila al-Káida nahrávku svojho lídra Ajmána az-Zavahrího. O mužovi, ktorý vedie túto teroristickú organizáciu od roku 2011, keď Američania zabili Usámu bin Ládina, sa minulý rok špekulovalo, že zomrel na chorobu.

Záznam bol nahratý dopredu, no nevie sa, ako dávno. Az-Zavahrí v ňom nespomína ovládnutie Afganistanu Talibanom, ale hovorí o útoku al-Káidy na ruských vojakov v Sýrii v tomto roku. Ešte v januári tak naisto žil.

Al-Káida sa takto pripomenula dvadsať rokov po svojom najslávnejšom teroristickom útoku. Už nikdy potom nebola taká silná a vplyvná ako vtedy. Americké ministerstvo obrany na jar písalo, že táto organizácia v Afganistane je iba obmedzenou hrozbou pre americkú bezpečnosť, lebo jej „primárnym cieľom je prežitie“.

To sa však môže zmeniť. Súčasný vývoj v Afganistane, keď sa Taliban zmocnil krajiny, jej dáva nádej opätovne získať stratené pozície. Môže sa tak svet znova obávať väčšieho útoku tejto organizácie na západné ciele?

Do roka, do dvoch

V pondelok a utorok sa v americkom Marylande uskutočnila Národná spravodajská a bezpečnostná konferencia, na ktorej obavu, že vplyv al-Káidy pôjde teraz nahor, vyslovili viacerí americkí predstavitelia.

„Súčasné hodnotenie, pravdepodobne konzervatívne, hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie