Denník N

Keby mal svet krásne upratané ministerstvá…

…hneď by sa v ňom lepšie žilo. Vraví pani Judit, hlavná hrdinka z novej hry RIADITEĽKY ZEMEGULE, brilantnej komédie Viliama Klimáčka o intímnom aj verejnom svete okolo nás, ktorú uvedie Divadlo GUnaGU.

Prinášame unikátny rozhovor, výnimočné spojenie hmotného s nehmotným – autor sa zhovára so svojou postavou.

Dobrý deň, Judit, onedlho vás čaká premiéra, to je čosi ako nový život, nie?

Môj zlatý, to je rovno narodenie. Doteraz som bola iba pár strán v scenári, šuchotala som papierom a zrazu chodím, hovorím a dokonca spievam. Veľmi nečakané pocity.

Aj spievate?

Taký mladý skladateľ, Slavko Solovic sa volá, nám do hry napísal päť minútové oratórium. Veľmi si to užívam.

Môžete sa čitateľom Denníka N predstaviť?

Judit. Pani Judit. Upratujem na ministerstve zahraničných vecí. Je to nočná robota, celú noc sa aj s kolegyňami snažíme, aby to tam ráno bolo tip top. Viete, som presvedčená, že keby mal svet krásne upratané ministerstvá, hneď by sa v ňom lepšie žilo.

Myslíte, že to platí na celú zemeguľu?

Kartografia sa strašne mýli. Svet nie je guľa, je to kocka, ktorou ktosi hádže a čaká, aké číslo padne. Žiaľ, boh to nie je, ten už o naše duše nehrá, toto si hádžeme sami, hra nemá pravidlá a nikto nevie, ako sa to skončí. Len diplomati odušu rokujú a musia vypiť ešte veľa kávy, aby sa dohodli. Lenže od tej kávy je Zem natlakovaná jak papiňák, až sa bojím, že pukne.

Každopádne je dobre, že svet medzi sebou hovorí.

Jój, zlatunký môj, dá sa veľa rozprávať, no nepovedať nič.

Vy na tom ministerstve neupratujete sama. V hre uvidíme aj dve vaše kolegyne.

Áno, jedna je Darina, druhá Monika. Darina sa tvári, že tu robí len kvôli kondícii, lebo ju nebaví chodiť do fitnes-centra, no robí len preto, aby zaplatila dlhy, čo narobil jej vypečený synček. A Monika, tá prišla iba včera, je mladá a predstavte si, doteraz upratovala len holobyty! Po stavbároch!

To značí, že je pracovitá, nie?

Ale po stavbároch?! Upratovať ministerstvo je poslanie! Zodpovedná misia! Minister si myslí, že to tu celé riadi, no krajinu reprezentuje len tak, ako mu my upraceme. Keď necháte zaprášený parapet, rozbehne sa reťazová reakcia zdanlivo bezvýznamných udalostí, jedna kocka domina sa nachýli, ťukne do druhej, tá do tretej a rrrrrrrrrups, už to ide! Ani neviete ako, na druhom konci sveta vypukne tretia svetová!

To preháňate.

A prečo vypukne? Lebo sme neutreli parapet!

Nespomínam si na iné upratovačky zo svetovej drámy, ktoré by pracovali s briliantovým náhrdelníkom okolo krku. Možno v Shakespearovi… ale nie som si istý. Vy ste jediná, ktorá pri upratovaní nosí šperky.

Viete, my sme schudobnená šľachta, ale šľachta. Môj pra pra dedko bol cisársky generál. Osobne viedol niekoľko útokov, ktoré pozdvihli monarchiu. Veľký humanista. Komponoval aj nábožné piesne a vymyslel žliabok na bajonete, aby mala kadiaľ odtekať krv, keď prepichne protivníka.

Humanista?!

Nepriateľ skoršie vykrváca a menej trpí. Volal sa Szent István de Zsitva, neučili ste sa o ňom?

Nespomínam si…

Čo na tých školách učia?! Zsitva je rieka, môj milý, Žitava. Titul hovorí, že sme mali pri Žitave pozemky a zámok. Ja, keby som bola prezidentkou, zaviedla by som znova šľachtické tituly.

Prečo, preboha?

Pozdvihnúť krajinu. Krajina bez šľachty je krajina bez srdca. Tí, čo tu vládli pred sto rokmi si mysleli, že keď zrušia šľachtu, zavládne spravodlivosť. Ale tí, čo tu vládnu dnes, pochopili, že fabriky, majetky a pozemky môžu darovať sebe a svojim kamarátom a tým vznikne nová šľachta. Je len otázka času, kedy znova príde na tituly.

Vonku vo svete si už zbohatlíci tituly kupujú. Myslíte, že to príde aj k nám?

Už je to tu, nevidíte?! Zatiaľ si kupujú len tituly z tých urýchlených univerzít, čo vznikajú v kdejakom mestečku ako huby po daždi, tam, kde kedysi bol iba kurín a koterce pre králiky. Ale o chvíľu si začnú kupovať aj šľachtické tituly, akurát kde je noblesa? Noblesa nikde. Ale ja som noblesu videla, na vlastné oči, u nás!

Pani Judit, to nám musíte povedať.

Keď tu raz dávno bola kráľovná Alžbeta, stála som niekde v piatom rade a stretli sa nám na okamih oči. Žena, ktorá zvyšuje dôveryhodnosť Británie, uvidela ženu, ktorá robí to isté pre tento štát, len to nikto nevie.

To ste akože vy? Myslím, že po tomto rozhovore už na vás verejnosť nikdy nezabudne.

Len aby. Viete, my dramatické postavy žijeme len hodinku a pol, čo sme na javisku. Kým nás tie herečky hrajú, sme nažive, ale jak padne opona, koniec, šlus! Ja som Judit len deväťdesiat minút denne.

Aspoň sa tešíte na každé predstavenie. Viete, kto vás hrá?

Samozrejme. Božidara Turzonovová a robí to tak, že som jak živá. A moje kolegyňky hrá Darina Abrahámová a Monika Horváthová.

Tri generácie žien v jednej hre. Ako spolu vychádzate?

Tá Monika má tajné poslanie, ale neprezradím vám ho. Viete, zlatunký, to poznám zo života. Mužov veľmi rajcuje, keď ste tajomná. Príďte sa pozrieť.

Určite prídem, veď som to napísal, aj to režírujem. A hoci vo vašej príjemnej spoločnosti trávim už mesiac, pani Judit, teším sa na premiéru, lebo divadlo je živý organizmus, stále sa vyvíja a žiadne dva večery nie sú rovnaké. Každý raz je hra čímsi iná, má inú emóciu, srší z nej záhadná energia, ktorá sa mení podľa publika, raz je na 100 000 voltov, raz len na 1000, ale vždy to tam žije.

To ste pekne povedali, zlatý môj. Chcem vám poďakovať, že ste ma napísali. A viete, že si kráľovná Alžbeta potom sadla do kresla, ktoré bolo vyleštené mojou politúrou? Tá koža sa ligotala, jak keby bola nová.

Poviete mi recept na politúru?

To je tajomstvo mojej mamičky, ona ju zdedila od svojej a tá zase od svojej mamy. Ale poviem vám, že kráľovná sa v mojom kresle cítila výborne a určite pochopila, že keď dokážeme takto dôkladne udržiavať kožené kreslá, môžeme byť raz hodnoverným štátom, opatrovaným neviditeľnou armádou upratovačiek, ktoré vykydávajú Augiášov chliev a pripravujú krajinu na skvelú budúcnosť, ktorá, ak boh dá, onedlho príde, aj keby mala začať len v jedinej budove na jedinom vyleštenom stole, spievajúcom čistotou, že imidž Slovenska raz bude solídny, aj keď zatiaľ nosí zablatené gumáky.

Premiéra komédie RIADITEĽKY ZEMEGULE bude v piatok 24.septembra 2021 o 19.30 hod. v divadle GUnaGU, na Františkánskom nám. v centre Bratislavy.

Aktuálne dianie v divadle GUnaGU možete sledovať na Facebooku alebo Instagrame, kompletný program na najbližšie týždne nájdete a www.gunagu.sk. Lístky kúpite výlučne v sieti Ticketportal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie