Denník N

Prieskum AKO: Treťou dávkou by sa dali zaočkovať dve tretiny zaočkovaných, vakcínu pre deti rodičia odmietajú

Za očkovanie detí od piatich do 11 rokov je len 15 percent ich rodičov.

Dve tretiny z obyvateľov Slovenska, ktorí už sú zaočkovaní, by sa dali zaočkovať aj treťou dávkou vakcíny proti covidu-19, pokiaľ by mali takú možnosť.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane. Možnosť zaočkovania treťou dávkou chce určite využiť 40,6 percenta opýtaných, ďalších 26,7 percenta odpovedalo, že by ju „asi“ využilo. Treťou dávkou vakcíny by sa nedalo zaočkovať 11,9 respondentov a túto možnosť by určite nevyužilo len 10,5 percenta ľudí. Zvyšných 10,3 percenta nevedelo odpovedať na otázku.

Možnosť tretej dávky by najviac využívali najstarší ľudia, ktorí sú zároveň jednou z rizikových skupín. Určite by sa tretíkrát dalo zaočkovať až 48,3 % a „asi“ ďalších 25 % ľudí z vekovej skupiny nad 66 rokov. Najväčší problém s treťou dávkou mali respondenti z vekovej kategórie 34 – 49 rokov, z ktorých by ďalšiu vakcináciu určite alebo asi podstúpilo len necelých 60 percent.

Záujem o tretiu dávku záleží aj na dosiahnutom vzdelaní. Podľa sondáže, ktorá prebehla formou takzvaného online panelu medzi 13. až 15 septembrom, by ju podstúpilo až takmer 80 percent ľudí s vysokou školou, v prípade ľudí bez maturity ide o 56 percent. Najväčší záujem o ďalšie kolo očkovania majú obyvatelia Bratislavského, Banskobystrického a Žilinského kraja, najmenší ľudia z Prešovského, Nitrianskeho a Košického kraja.

Kým vôľa u zaočkovaných podstúpiť aj tretiu dávku vakcíny je pomerne veľká, vôľa zaočkovať deti od päť do 11 rokov je na Slovensku, naopak, veľmi malá. Takéto očkovanie už možné je, týka sa však iba detí s vážnymi zdravotnými problémami. Vakcináciu detí z tejto vekovej kategórie zatiaľ neschválila Európska lieková agentúra.

Prieskum AKO pre TV Joj rozdelil respondentov pri otázke očkovania detí na dve kategórie – na tých, čo deti naozaj majú, a ostatných. V prvej skupine na otázku „ak by bola taká možnosť, dali by ste zaočkovať svoje dieťa vo veku 5 – 11 rokov proti ochoreniu covid-19?“ odpovedalo určite áno len 4,1 percenta respondentov a asi áno 9,5 percenta opýtaných. Až 66,9 percenta odpovedalo „určite nie“ a svoje dieťa by asi zaočkovať nedalo 13,6 percenta.

Anketári sa aj zvyšnej populácie pýtali, aký má názor na očkovanie detí vo veku päť až 11 rokov. Takmer 60 percent ľudí určite alebo skôr s takouto vakcináciou nesúhlasí, úplne alebo skôr za je necelých 18 percent opýtaných.

Agentúra AKO robila prieskum o očkovaní aj v júli pre stranu SaS. Vyšlo z neho, že vyše 66 percent obyvateľov Slovenska je za očkovanie proti covidu, 11 percent ho zvažuje a približne pätina ľudí odmieta. Podľa prieskumu sa o niečo viac očkujú ženy ako muži, najviac veria očkovaniu vysokoškolsky vzdelaní. Najmenej zaočkovaných bolo v Prešovskom a Banskobystrickom kraji, najviac v Bratislavskom kraji

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie