Denník N

Froome spomína aj na šprint so Saganom: Vedel som, že ho nezdolám, no musel som to skúsiť

Chris Froome. Foto - Okolo Slovenska/Igor Stančík
Chris Froome. Foto – Okolo Slovenska/Igor Stančík

S Chrisom Froomom sa stretávame v lobby košického hotela, v ktorom je spolu s tímom Israel Start-Up Nation ubytovaný počas pretekov Okolo Slovenska.

Štvornásobný víťaz Tour de France sa v posledných dvoch sezónach snaží vrátiť do formy spred pádu v roku 2019, pri ktorom utrpel vážne zranenia vrátane zlomeniny stehennej kosti.

Hoci od návratu čaká na výraznejší výsledok, vôbec nepôsobí zatrpknuto a s radosťou opisuje nielen svoje najväčšie úspechy, ale aj vzťah k cyklistike, ktorá ho stále napĺňa.

„Som nesmierne vďačný, že som dostal druhú šancu,“ hovorí o komplikovaných zraneniach, ktoré ho takmer stáli kariéru.

V rozhovore sa dočítate: 

  • ako si spomína na útok s Petrom Saganom na Tour;
  • ako si naplánoval 80-kilometrový únik, ktorým vyhral Giro;
  • prečo chcel dokončiť tohtoročnú Tour napriek zraneniam;
  • prečo vyzýva fanúšikov k ohľaduplnosti na sociálnych sieťach;
  • čo mu chýba k tomu, aby sa vrátil do niekdajšej formy.

Ako sa vám páči na pretekoch Okolo Slovenska?

Zatiaľ sa cítim fantasticky. Naozaj som nevedel, čo mám očakávať, keďže som predtým nikdy nebol na Slovensku. Vnímam však, že je tu veľké množstvo fanúšikov, ktorí naozaj rozumejú cyklistike, a myslím si, že je to veľká zásluha Petra Sagana. Zdá sa mi, že mnoho ľudí sa u vás dostalo k nášmu športu vďaka jeho úspechom a začalo sledovať Tour de France a profesionálnu cyklistiku. Je skvelé vidieť, akí sú slovenskí diváci nadšení.

Slovenskí fanúšikovia si veľmi dobre pamätajú Tour z roku 2016, na ktorej ste so Saganom zaútočili v závere rovinatej etapy. Vás to priblížilo k celkovému víťazstvu a jeho k zelenému dresu. Ako si na to spomínate?

Bola to jedna z najvýnimočnejších etáp v mojej kariére. V cyklistike niekedy nastanú bláznivé momenty, ktoré sa nedajú naplánovať, a toto bol jeden z nich. Etapa bola dosť ťažká a stresujúca, a keď sme asi desať kilometrov pred cieľom prešli kruhovým objazdom, všimol som si, že Peter a Maciej Bodnar začali zrýchľovať.

Všetci pritom už šli na limite svojich možností. Povedal som si: ‚Vau, prečo nie, je to skvelá chvíľa na útok a pokúsim sa pridať.‘ Pripojili sme sa s mojím kolegom Geraintom Thomasom a naša štvorica dobre spolupracovala. Samozrejme, keď sme prišli do cieľa, bolo mi jasné, že Sagana v šprinte nikdy nezdolám, ale musel som to aspoň skúsiť. (smiech) Šprintovať proti nemu bola pekná skúsenosť.

Prebehla medzi vami nejaká komunikácia vo chvíli, keď ste spoločne zaútočili?

Keď sme sa zišli na čele, tak som Petrovi povedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Rozhovory

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie