Denník N

Betón, betón, všade betón, a medzi ním džungľa

Päť motýlích kruhov a za nimi pripravený priestor na ďalšiu veľkú motýliu lúku
Päť motýlích kruhov a za nimi pripravený priestor na ďalšiu veľkú motýliu lúku

Panelákové sídliská naplánované za minulého režimu majú aj svoje pozitíva, ktoré dnes môžeme znásobiť.

Hovoríme o veľkých vonkajších areáloch škôl, ktoré môžu slúžiť komunite nielen ako priestor na trávenie voľného času, ale aj celému mestu v boji proti klimatickej kríze. Jeden takýto areál pretvárame na najväčšom slovenskom sídlisku – v bratislavskej Petržalke.

Predstavte si areál o rozlohe 2 hektáre, ktorý bol zarastený a plný odpadu, vrátane použitých striekačiek a výkalov. Ak by ste ako rodič mali dieťa v škole, ktorá sa práve do takéhoto areálu nasťahovala, zrejme by ste zobrali rukavice, lopaty a fúriky a areál vyčistili. Presne to sa udialo v areáli základnej školy Narnia.

Rodičia zostali aj po vyčistení areálu naďalej aktívni a exteriér si zobrali na starosť ako svoj príspevok ku komunitnému životu školy aj okolia. Založili občianske združenie Brána do Narnie, prostredníctvom ktorého získavajú granty na úpravu areálu. Rodičia detí sa v združení obmieňajú presne tak ako deti, ktoré postupne vyrastajú a odchádzajú na stredné školy. Prichádzajú nové deti, noví rodičia, a tiež nové výzvy.

Tou úplne najnovšou je pretvoriť areál tak, aby slúžil deťom zo školy, obyvateľom a obyvateľkám z okolia, a zároveň aby bol čoraz viac biodiverzitný. Urobiť uprostred sídliska džungľu, v ktorej sa budú dobre cítiť deti, dospelí aj zvieratá. S týmto cieľom sme sa pustili do prvej crowdfundingovej kampane cez Startlab. Vysádzame stromy, kríky, trvalkové záhony a motýlie lúky. Stromy poskytnú potravu a útočisko vtákom, kríky zas jaštericiam či ježom. Motýlie lúky a trvalkové záhony budú lákať hmyz, ktorý ich opelí. Všetky rastliny vyberáme tak, aby rešpektovali lokálne prostredie a aby boli suchoodolné.

Plán areálu základnej školy Narnia

Zároveň vytvárame ihrisko s prírodnými prvkami. Veľká šmykľavka bude osadená na navŕšený kopec, pieskoviská sú vytvorené v jamách a na balansovanie slúžia drevené pne položené naprieč dierami v zemi. Kríky sme vysadili do tvaru labyrintu, v ktorom sa deti budú môcť už o rok či dva skrývať. Kúsok ďalej máme zasadené jedlé kríky a ovocné stromy. Zachytávame dažďovú vodu z altánku, ktorou deti polievajú zeleninu a bylinky vysadené vo vyvýšených záhonoch.

Balansovacia prvky boli okamžite otestované deťmi

Areál školy je 24 hodín denne otvorený pre verejnosť, preto plánujeme postupne osádzať ďalšie lavičky. Už teraz na ihrisko chodia mladší aj starší ľudia športovať, pomedzi stromy sa prechádzajú či pod nimi sedávajú seniori a seniorky. Vysadené stromy už o pár rokov poskytnú viac tieňa, budú znižovať teplotu okolia a zadržiavať v zemi vodu.

Prírodné pieskovisko má väčšie rozmery než bežné pieskoviská
Novovysadené stromy majú aj zavlažovacie vaky
Sadenice pripravené na zasadenie

Obrovský vonkajší priestor školy ponúka skvelé možnosti na budovanie zákutí a vysádzanie ďalších rastlín v kombinácii s prvkami, ktoré mu dodajú komunitný charakter. Dáva nám totiž zmysel bojovať proti klimatickej kríze práve v rámci svojej lokality konkrétnymi činmi. Ak to dáva zmysel aj vám, podporte nás a prípadne skúste vytvoriť takú džungľu aj vo svojom okolí.

Počas brigád sa zapájajú rodičia aj deti

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie