Denník N

Kľúčová otázka: Kedy sa Pčolinský dozvedel, že SIS vypla odpočúvanie Zoroslava Kollára, a čo sa dialo potom

Vladimír Pčolinský a Boris Beňa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Pčolinský a Boris Beňa. Foto N – Tomáš Benedikovič

V týždennej správe, ktorú šéf SIS dostáva na stôl, informácia o zastavení odpočúvaného mobilu bola. Pčolinský tvrdí, že ju prehliadol, jeho námestník Beňa hovorí, že predčasné ukončenie odpočúvania bolo v správe zvýraznené.

V tomto texte o kauze úplatku pre bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby a jeho námestníka Borisa Beňu budeme primárne vychádzať z verzie, ktorú prezentuje Vladimír Pčolinský. Ale nielen – slovo dostane aj Beňa.

Pčolinský tvrdí, že úplatok od podnikateľa Zoroslava Kollára nevzal a nikdy nedal pokyn na zastavenie jeho odpočúvania. Presvieča, že je to naopak a on bol iniciátorom toho, aby Kollára rozpracovala tajná služba.

Drevené číslo a kľúčová otázka

Bývalý šéf SIS hovorí, že pokyn na zhodenie dreveného čísla (v policajnom žargóne sa tento výraz používa pre telefón, ktorý nie je písaný na toho, kto ho používa) dal jeho námestník Boris Beňa bez jeho vedomia a proti jeho vôli. A Beňa ten návrh aj podpísal. To potvrdil aj jeden z ich bývalých podriadených, ktorý v lete v tomto zmysle vypovedal.

Kde je teda jeden z kľúčových bodov Pčolinského kauzy? Znie takto: Kedy sa šéf tajnej služby dozvedel, že Beňa mu poza chrbát zastavil odpočúvanie dreveného čísla podnikateľa Kollára? Lebo keby sa to ako šéf tajnej služby dozvedel včas, musel by potrestať (vyhodiť) Beňu za to, čo si dovolil, a takisto by vydal pokyn, aby sa pokračovalo v odpočúvaní dreveného čísla Kollára, keďže to spravili bez jeho vedomia a proti jeho vôli, ako teraz exriaditeľ SIS tvrdí.

Zoroslav Kollár. Foto – Plus 1 deň/Ján Zemiar

Lenže Vladimír Pčolinský nič z toho neurobil. Tvrdí síce, že presne takto by postupoval (vyhodil by Beňu a pokračoval by v odpočúvaní), ale nemal takú možnosť. Pretože sa o zhodenom čísle Zoroslava Kollára, a teda aj o postupe Beňu poza jeho chrbát, dozvedel až vo februári 2021. V tom čase boli Beňa aj Kollár niekoľko mesiacov vo väzbe pre iné prípady, v ktorých ich obvinili. Teda Pčolinský už nemohol trestať podriadeného, respektíve ďalej odpočúvať podozrivého.

Je však možné, aby sa takú závažnú informáciu o takom exponovanom človeku ako Zoroslav Kollár dozvedel Pčolinský až po takmer piatich mesiacoch? Že by mu tak dlho unikalo, že SIS konala proti jeho vôli?

Ak by sa preukázalo, že to vedel skôr a mal čas vyvodiť sankcie voči Beňovi a znova nasadiť odpočúvanie Kollára, a napriek tomu to neurobil, celá jeho verzia príbehu by sa rozsypala a on by bol Beňovým korupčným spolupáchateľom.

Denník N hovoril s oboma hlavnými aktérmi príbehu, ktorí ešte donedávna boli na najvyšších pozíciách v SIS – s Vladimírom Pčolinským a Borisom Beňom. V rozhovoroch sme sa zamerali na okolnosti, ktoré by mohli súvisieť práve s tým rozhodujúcim momentom: Kedy sa Pčolinský dozvedel o zastavení odpočúvania Zoroslava Kollára?

Ani v uznesení námestníka generálnej prokuratúry Kanderu, ani v uznesení o vznesení obvinenia vyšetrovateľom NAKA Miroslavom Chudým z 11. marca, ani v nasledujúcich mnohých mediálnych výstupoch sa na tento podstatný bod Pčolinského kauzy zatiaľ nik nepozrel.

Video: Vladimír Pčolinský po prepustení na slobodu (Autorka: Martina Koník)

Krátko o kauze

Najprv

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimír Pčolinský

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie