Denník N

Volajú ho Mišo Ryba, lebo žije na Hrone: Do perejí a riečnych kaňonov nemôžete ísť so strachom, to vás môže zabiť

Michal Šaradín zvaný Ryba. Foto N – Daniel Vražda
Michal Šaradín zvaný Ryba. Foto N – Daniel Vražda

Hron po Banskú Bystricu je jednou z najčistejších riek na Slovensku, vraví Michal Šaradín a spomína aj na časy, keď bol jednou z najmenej spútaných riek – „kým naň nesiahla energetická loby“.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

O Michalovi Šaradínovi sa hovorí, že väčšinu života strávil vo vode a chytaním rýb. Aj keď rozpráva o rieke Hron, sedí len niekoľko metrov od nej. Živí sa najmä raftingom a rybárskym sprievodcovstvom. Základňu má na ľavom brehu Hrona v Nemeckej v Nízkych Tatrách.

Koľko času trávite vo vode alebo na vode?

Vo vode trávim skoro celý voľný čas. V lete, počas sezóny, som vo vode 18 až 20 hodín denne. Mimo sezóny som pri vode aj 24 hodín. Napríklad zo štvrtka na piatok uplynulý týždeň som robil nonstop výpravu na Malý Dunaj.

Rafting – samozrejme, nie každý – je považovaný za adrenalínovú záležitosť. Čo pre vás znamená strach?

Nemám strach. Hovorievam, že strach je choroba, ktorá zabíja. Rešpekt je to, čo vám pomáha prežiť nebezpečenstvá. Nemôžete ísť do perejí a riečnych kaňonov so strachom, lebo keď sa bojíte, môžete urobiť chyby a v našej branži môže zabiť aj jediná.

Keď sme si telefonicky dohodovali stretnutie, hovorili ste, že ste práve vo vode. To už bola tma.

Bol som v rieke Hron na rybách. Sprevádzal som hosťa.

Splav Hrona na rafte. Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Práve sa pozeráme na rieku Hron, ktorá pramení na úpätí Kráľovej Hole nad Telgártom, ústi do Dunaja pri Štúrove a prekonáva vyše 800-metrový výškový rozdiel. Čím je pre vás Hron zaujímavý?

Hron je pre mňa zaujímavý tým, že som na ňom vyrastal od štyroch rokov – či už na kanoe, alebo s udicou. Ešte za komunistov, keď bol Hron špinavý, sme sa chodili kúpať a rybárčiť nad Petrochemu Dubová. Neskôr postavili čističky a situácia sa zlepšila. Dnes je Hron čistá rieka.

V porovnaní s Dunajom a dokonca aj s Váhom je Hron verejnosťou považovaný za menej významnú rieku, hoci s vyše 283 kilometrami je to druhá najdlhšia slovenská rieka. Hovoríte o Hrone ako o európskom unikáte. Na základe čoho?

Ešte donedávna, možno pred desiatimi-dvanástimi rokmi, bol Hron na svoju dĺžku jednou z najmenej spútaných riek nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Som jeden z mála ľudí, ktorí na kanoe splavili Hron spod chránenej prírodnej rezervácie Meandre Hrona, čo je asi siedmy kilometer rieky, až do Štúrova. V tom čase som musel preložiť len dve hate vo Zvolene a v Kozmálovciach, ale to je už minulosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Ochrana prírody

Príroda

Turistika a outdoor

Slovensko

Teraz najčítanejšie