Denník N

Ani v ateistickom Česku sa roky nedarí prijať manželstvá pre gejov a lesby, aj tu do debaty vstupuje cirkev či Aliancia za rodinu

Barbora Chalupová. Foto – Šimon Havel
Barbora Chalupová. Foto – Šimon Havel

Režisérka Barbora Chalupová nakrútila dokument o tom, ako sa v Česku nedarí presadiť manželstvá pre gejov a lesby. Hoci sú v Česku registrované partnerstvá schválené už od roku 2005, manželstvá sú zatiaľ v nedohľadne.

Chalupová vo filme Zákon lásky ukazuje, ako návrh zákona takmer štyri roky ležal v parlamente a politici sa o ňom báli rokovať a hlasovať. Hoci sú podľa prieskumov dve tretiny obyvateľov a obyvateliek Česka za manželstvá gejov a lesieb, silný hlas v debate má aj katolícka cirkev, česká Aliancia za rodinu či predsudky.

„Podarilo sa nám zachytiť obraz českého politikárčenia. Keď si divák do filmu dosadí akýkoľvek návrh zákona, ktorý je mu blízky, zaujíma sa oň, tak prepadne veľkej frustrácii a dopadne na neho bezvýchodisková snaha niečo zmeniť,“ hovorí o svojom filme Chalupová. Dokument má na Slovensku premiéru na Filmovom festivale inakosti a jeho ďalšie premietania sa dajú podporiť aj online.

V Česku sú registrované partnerstvá schválené už od roku 2005. Manželstvá pre gejov a lesby sa však aktivistom nedarí presadiť. Prečo?

Pretože snemovňa nemá odvahu hlasovať o tomto návrhu zákona. Po takmer štyroch rokoch natáčania sme sa stali svedkami len prvého hlasovania v prvom čítaní. Dovtedy ich celkom ignorovali. Myslím si, že sa boja o svoje kreslo a nie sú si istí, či je na to česká spoločnosť pripravená.

Podľa prieskumov sú za manželstvá aj pre gejov a lesby dve tretiny opýtaných. Prečo sa tejto témy politici boja, keď vidia, že väčšina ľudí je za?

Politici, ktorí túto myšlienku radikálne odmietajú, si to podľa mňa v skutočnosti ani nemyslia. Je to len populistický krok pred októbrovými voľbami. Napríklad pán poslanec Tomio Okamura (SPD) prehlásil, že by radšej vyskočil z okna, než aby si ho adoptoval homosexuálny pár. Lenže on má brata geja, s ktorým má dobrý vzťah, a je jasné, že to hovorí preto, aby sa dostal do novín a dal svojim voličom jasný odkaz, že s nimi vo voľbách počíta.

Šéf iniciatívy Jsme fér lobujúcej za manželstvá aj pre gejov a lesby. Za ním nástenka s fotografiami poslancov rozmiestnených podľa toho, či sú za alebo proti. Zdroj – reprofoto Zákon lásky
Aktivista Czeslaw Walek počas rozpravy v českej snemovni. Zdroj – reprofoto Zákon lásky

Proti manželstvám pre homosexuálne páry sú najmä konzervatívne kresťanské iniciatívy. Ako je to v ateistickom Česku?

Vzhľadom na to, že manželstvá pre všetkých už boli uzákonené v katolíckom Španielsku či v Severnom Írsku, nevidím veľký prienik medzi tým, či je spoločnosť katolícka a či v nej bude takýto zákon schválený. V Česku túto snahu dlhodobo brzdí strach z toho, čo by mohlo prísť po jeho schválení. Najčastejšie sa hovorí o tom, že to bude ničiť tradičné rodiny. Ale v čase, keď tu máme 55-percentnú rozvodovosť, by sme si asi mali opätovne položiť otázku, čo to vlastne je tá tradičná rodina.

Tradičná rodina je však tiež akýsi ideál, ktorý vytvorila cirkev. Ako do tejto debaty vstupuje cirkev v Česku? A aký má vplyv?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

LGBTI+

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie