Denník N

Literárna detektívka po stopách Boženy Němcovej na Slovensku: ako očarila Sama Chalupku a objavila povesť o Prdimuchovi

Pri Prameni Boženy Němcovej. Foto N – Tomáš Hrivňák
Pri Prameni Boženy Němcovej. Foto N – Tomáš Hrivňák

Čo všetko sa dá dnes zistiť o takmer dvojmesačnom pobyte českej spisovateľky na Horehroní v roku 1855.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Kto je prvý, má to najťažšie. Obzvlášť, keď je ženou v polovici 19. storočia. Týmto sloganom uviedla v januári 2021 Česká televízia štvordielny seriál Božena, ktorý vznikol k výročiu dvojstého narodenia prvej českej spisovateľky. Ambíciou tvorcov bolo ukázať skutočný príbeh nekonvenčnej ženy.

„Nechceli sme sa na ňu primárne pozerať ako na slávnu spisovateľku, ako na povinné čítanie, ako na nejakú postavu z mramoru. Skôr nás zaujímalo dievča, neskôr žena, ktorá má nejaké veľké vnútorné svetlo a obrovskú túžbu ísť tam, kam ju to ťahá, navzdory prekážkam a navzdory ľuďom okolo seba,“ povedal kreatívny producent Michal Reitler.

Ešte detailnejšie sa pri príležitosti výročia na Boženu Němcovú pozrel český časopis A2. Venoval jej niekoľko textov – od jednostranných výkladov jej diela a osobnosti už od čias národného obrodenia cez jej listy, ktoré obdivoval aj Kafka, až po profil, v ktorom ju nazvali „diktátorka lásky“ a „patrónka queerness“.

V tretej časti televízneho seriálu Božena je scéna, ako spisovateľka prichádza za manželom do horného Uhorska. Je to klasický stereotyp – idylický obraz hôr, ovce a tanečná zábava s Rómami. Pobyt na Slovensku je v seriáli skrátený na necelé štyri minúty a končí ho náhly odchod do Prahy za chorým synom.

V skutočnosti to bolo inak. Božena Němcová bola na našom území viackrát a výrazne sa to prejavilo v jej tvorbe.

Rodina Boženy Němcovej v televíznej sérii Božena. Foto – ČT

Brezno – Horná Lehota a povesť o upírovi Prdimuchovi

„Ona bola ostrá na predku,“ boli prvé slová, ktoré sme počuli v Brezne pri rekonštrukcii jej návštevy na Horehroní. Miestny dialekt takto opisuje slabosť Boženy Němcovej pre mužov, ktorú zobrazili aj filmári. Tento text však nie je literárny bulvár, skôr literárna detektívka. Jej hlavnou postavou je spisovateľka, ktorá hlásala česko-slovanskú vzájomnosť, ktorú očarili Slováci a ktorá očarila ich.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie