Denník N

Aj u nás sa dá pripraviť na Alpy, hovorí Slovák, ktorý sa v trailovom behu doťahuje na svetovú špičku

Peter Fraňo. Foto – Adrián Kašniar
Peter Fraňo. Foto – Adrián Kašniar

Beh v horskom teréne (trailový beh) sa vo svete stáva čoraz prestížnejšou športovou disciplínou a Peter Fraňo z Brezna sa v ňom začína presadzovať už aj medzi svetovou špičkou.

Potvrdil to aj v závere augusta, keď na prestížnom podujatí UTMB, ktoré pre trailových bežcov znamená to, čo pre cyklistov Tour de France, obsadil na 56-kilometrovej trati 7. priečku.

Výbornú formu potvrdil aj uplynulý víkend v Španielsku, kde vyhral 45-kilometrové trailové preteky s názvom Canfranc-Canfranc, pri ktorých stúpal 3500 výškových metrov.

K behu sa pritom dostal neplánovane. V 18 rokoch skončil s futbalom, začal sa súťažne venovať skialpinizmu a beh vnímal len ako letný doplnkový šport. Rýchlo sa však ukázalo, že aj bez špeciálneho tréningu patrí k najlepším na Slovensku.

V roku 2019 napríklad vyhral preteky na hrebeni Nízkych Tatier, keď trasu, ktorá by podľa turistickej značky mala trvať vyše 18 hodín, zvládol v traťovom rekorde za 4 hodiny a 6 minút.

25-ročný bežec v rozhovore hovorí, vďaka čomu uspel na UTMB, v čom sú slovenské kopce špeciálne či aké chyby robia rekreační bežci, ktorých je v horskom prostredí čoraz viac.

Aj v čase, keď ste už mali za sebou viacero cenných víťazstiev, ste o sebe povedali, že sa nepovažujete za bežca. „Ja sa len pohybujem po kopcoch,” hovorili ste. Dnes sa už na seba pozeráte inak?

Dnes už áno. V začiatkoch to však bolo spontánne, trénoval som, ako sa mi chcelo a kedy som chcel – bez športových hodiniek či iných pomôcok. S lepšími výkonmi sa to trochu zmenilo. Pomohlo mi aj to, že študujem telovýchovu na univerzite v Banskej Bystrici, takže môžem v tréningu aplikovať to, čo sa učíme.

V čom sú dnes vaše tréningy iné?

Rozdiel je hlavne v štruktúre tréningu. Na začiatku v tom bola úplná voľnosť, no dnes viem, že na napredovanie by mal byť tréning systematický. Mali by sa v ňom striedať tréningy na vytrvalosť a na rýchlosť a dôležitý je takisto oddych a regenerácia. Preto občas idem trénovať aj na atletickú dráhu, aj keď väčšinu času trávim v prírode.

Pochádzate z Brezna. Kde konkrétne najčastejšie trénujete?

Väčšinou v kopcoch a lazoch smerom na Mýto pod Ďumbierom. Mám ich dostupné z domu a nepotrebujem sa do terénu voziť autom.

V čom sú slovenské kopce iné v porovnaní s Alpami či Pyrenejami, kde často súťažíte?

Na Slovensku je to celé

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Denník N v Brezne

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie