Denník N

Matematik Kollár: Ak budeme odvážni, Vianoce už budú môcť byť aj bez opatrení (+ podcast, video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Matematik Richard Kollár hovorí, že už zrejme vidíme koniec pandémie. V tretej vlne sa s vírusom podľa neho stretne každý, na výrazné zmeny či opatrenia už nie je podľa neho čas.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Možno už vidíme koniec pandémie covidu, hovorí matematik Richard Kollár a modeluje, ako by mohla prebiehať tretia vlna. V nemocniciach bude podľa neho na vrchole vlny okolo 4-tisíc pacientov, pričom dodáva, že v predchádzajúcej vlne sa podľa neho nedostalo do nemocníc zhruba 2-tisíc ľudí, hoci to potrebovali. Dá sa podľa neho predpokladať, že v tretej vlne zomrie viac ako 10-tisíc ľudí, hovorí aj o tom,:

  • že pandémia sa pomaly končí,
  • prečo ešte stále treba sledovať juhoafrický variant,
  • ako by sme sa v tretej vlne mali správať
  • a prečo podľa neho už opatrenia nebudú mať efekt a nebude sa očkovať masívne veľa ľudí.

Počet pozitívnych prípadov rýchlo rastie. Môže nezaočkovaný človek prečkať tretiu vlnu bez toho, aby sa infikoval deltou?

Je veľmi ťažké si to predstaviť. Pre nezaočkovaných a tých, čo neprekonali covid a nemajú vytvorenú dostatočnú imunitu, bude nasledujúce obdobie veľmi ťažké. Delta sa bude šíriť veľmi efektívne. Vieme to aj z iných krajín. Opatreniami nebudeme vedieť šírenie úplne zastaviť, možno spomaliť, ale nie úplne zastaviť. Pravdepodobne sa s ňou stretne každý. Nezaočkovaní a tí, čo neprekonali ochorenie, sa infikujú. A ako to s nimi dopadne, závisí od individuálneho priebehu.

Stretnú sa s ňou aj všetci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie