Denník N

Ktoré doplnky sú bezpečné a fungujú? Kreatín pomáha pri behu aj cvičení a vedecky je najviac preskúmaný

Výživový expert Martin Čupka. Foto N – Pavel Bielik
Výživový expert Martin Čupka. Foto N – Pavel Bielik

Desiaty diel podcastu Športová veda, v ktorom diskutujú odborník v oblasti výživy a športový vedec.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak ráno alebo pred tréningom potrebujete doplniť energiu a zasýtiť sa, doplnky výživy nemusia byť jediným riešením.

„Dajte si napríklad grécky jogurt s banánom, je to výborný zdroj bielkovín a sacharidov. V prípade, že máte málo času, môžete jedlo zmixovať. V tekutej podobe ho prijmete rýchlejšie,“ hovorí Martin Čupka, odborník v oblasti výživy a doktorand na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave.

Laikovi je však ťažké vysvetliť, že suplementy nepotrebuje, keď ho na nákup lákajú známe a dobre vyzerajúce tváre z televízie alebo internetu.

„Ani vodný slalomár Jakub Grigar sa nestal vrcholovým športovcom vďaka doplnkom. Takto to nefunguje,“ upozorňuje Čupka. Strieborný medailista z Tokia, ktorý je jeho klientom, potrebuje len zopár overených suplementov, medzi nimi kreatín a proteín.

Vďaka kreatínu dokážeme urobiť buď viac opakovaní pri cvičení, alebo vo vyššej intenzite. Preto táto látka dokáže pomôcť pri naberaní svalovej hmoty a sily. „Silové prírastky sú až do úrovne 5 – 15 %, čo je vo vrcholovom športe obrovský rozdiel. Bez tréningu a poctivej stravy však ani kreatín nezmôže nič,“ vysvetľuje.

„Doplnky nám však nedeklarujú účinnosť a nemáme [štátny] orgán, ktorý by to skontroloval,“ upozorňuje športový vedec Matej Vajda.

V článku sa dozviete:

  • kedy nám môže kreatín a proteín pomôcť;
  • či sú doplnky populárne medzi mladými športovcami;
  • kto (ne)garantuje bezpečnosť doplnkov výživy;
  • aké sú ich benefity a riziká.

Na internáte s arašidovým maslom

Čupka hovorí, že pri deťoch, ktoré chcú suplementovať, nesú zodpovednosť hlavne rodičia a tréneri. „Aj v Liptovskom Mikuláši, odkiaľ pochádzam, je veľmi populárny proteín a energetické nápoje. Najskôr by sme sa však mali pozrieť na všetky možné spôsoby, ako doplniť živiny bez možnosti suplementácie.“

Doplnky by podľa jeho slov mali prísť na rad až v prípade, že nemáme inú možnosť. „Môžete sa stretnúť s chalanom, ktorý hrá hokej a chce pribrať, preto siahne po doplnkoch. Nevie však, že bez úpravy jedálneho lístka cieľ nedosiahne,“ vysvetľuje.

Matej Vajda pripomína, že veľakrát sa mladí športovci dostanú do situácie, keď začnú bývať na internátoch a nemajú pravidelný prístup ku kvalitnej strave. Pritom práve v období puberty potrebujú jesť omnoho viac.

„Prednedávnom som riešil prípad chalana, ktorý žije na internáte a na obed dostáva rovnakú porciu ako študent, ktorý nešportuje, čo je veľký nepomer. Nemá k dispozícii ani chladničku, ani spotrebiče ako kanvica alebo mikrovlnná rúra, ktoré sú na internáte zakázané. Vtedy je problém naplniť jeho energetickú potrebu,“ súhlasí Čupka.

Chlapec si preto nakúpil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie