Denník N

Ochrana prírody verzus život na vidieku

Minister Budaj nesie politickú zodpovednosť za nepriame násilné vyháňanie obyvateľov z vidieka.

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Slovenská ústava garantuje občanom mnohé práva, pričom žiadne z nich nie je nadradené ostatným. Teda právo na primerané životné podmienky nie je nadradené nad právo na život alebo vlastníctvo.

Dnes si sfanatizovaní ochranári a ministerstvo pod vedením ministra Budaja osvojili nadradiť právo na primerané životné prostredie nad právo vlastniť a nad právo na život.

Na vidieku sú nebezpečné šelmy (medvede, vlci…) premnožené. Čoraz častejšie dochádza k stretom medveďa s človekom žijúcim na vidieku. Medvede sa čoraz viac vyskytujú aj na územiach, kde nikdy predtým neboli. Poltár, Levice, Galanta, Nitra, Žiar nad Hronom a mohli by sme menovať ďalej.

Samosprávy a ochranári vyzývajú občanov, aby sa daným lokalitám vyhýbali. Je na mieste si položiť otázku: máme slovenský vidiek vysídliť, lebo medveď? To všetko preto, lebo štátom chránené a dnes už premnožené šelmy potrebujú životný priestor? Čo iné ostáva po takejto politike občanom? Odsťahovať sa? Ich majetok štát znehodnotil a ich život ocenil na smiešnych 20-tisíc eur. Keďže vdove za manžela, ktorému vyhasol život v Liptovskej Lužnej, rezort životného prostredia vyčíslil kompenzáciu v tejto výške.

To minister Budaj nesie politickú zodpovednosť za nepriame násilné vyháňanie obyvateľov z vidieka. Pre ministerstvo je zabezpečenie životného priestoru pre šelmy dôležitejšie ako zabezpečenie života občanov na vidieku.

Kde sa stratil zdravý sedliacky rozum? Nik nehovorí a netvrdí, že medvede alebo akékoľvek iné zvieratá treba vyhubiť, ale človek je tvorom mysliacim a má nájsť rovnováhu medzi prírodou a životom ľudí. Zdá sa však, že politický marketing a fanatizmus v prípade ochrany prírody nemá hranice. A ľudský život je hodný iba 20-tisíc eur.

Zostáva iba apelovať na zdravý rozum.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie