Denník N

Ochrana prírody verzus život na vidieku

Minister Budaj nesie politickú zodpovednosť za nepriame násilné vyháňanie obyvateľov z vidieka.

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Slovenská ústava garantuje občanom mnohé práva, pričom žiadne z nich nie je nadradené ostatným. Teda právo na primerané životné podmienky nie je nadradené nad právo na život alebo vlastníctvo.

Dnes si sfanatizovaní ochranári a ministerstvo pod vedením ministra Budaja osvojili nadradiť právo na primerané životné prostredie nad právo vlastniť a nad právo na život.

Na vidieku sú nebezpečné šelmy (medvede, vlci…) premnožené. Čoraz častejšie dochádza k stretom medveďa s človekom žijúcim na vidieku. Medvede sa čoraz viac vyskytujú aj na územiach, kde nikdy predtým neboli. Poltár, Levice, Galanta, Nitra, Žiar nad Hronom a mohli by sme menovať ďalej.

Samosprávy a ochranári vyzývajú občanov, aby sa daným lokalitám vyhýbali. Je na mieste si položiť otázku: máme slovenský vidiek vysídliť, lebo medveď? To všetko preto, lebo štátom chránené a dnes už premnožené šelmy potrebujú životný priestor? Čo iné ostáva po takejto politike občanom? Odsťahovať sa? Ich majetok štát znehodnotil a ich život ocenil na smiešnych 20-tisíc eur. Keďže vdove za manžela, ktorému vyhasol život v Liptovskej Lužnej, rezort životného prostredia vyčíslil kompenzáciu v tejto výške.

To minister Budaj nesie politickú zodpovednosť za nepriame násilné vyháňanie obyvateľov z vidieka. Pre ministerstvo je zabezpečenie životného priestoru pre šelmy dôležitejšie ako zabezpečenie života občanov na vidieku.

Kde sa stratil zdravý sedliacky rozum? Nik nehovorí a netvrdí, že medvede alebo akékoľvek iné zvieratá treba vyhubiť, ale človek je tvorom mysliacim a má nájsť rovnováhu medzi prírodou a životom ľudí. Zdá sa však, že politický marketing a fanatizmus v prípade ochrany prírody nemá hranice. A ľudský život je hodný iba 20-tisíc eur.

Zostáva iba apelovať na zdravý rozum.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie