Denník N

Vápenec v Demänovskej ľadovej jaskyni zakonzervoval požiar z 18. storočia aj podpisy štúrovcov

Kmeťov dóm, posledné zvyšky ľadovej výzdoby v Demänovskej ľadovej jaskyni. Foto – Soňa Mäkká
Kmeťov dóm, posledné zvyšky ľadovej výzdoby v Demänovskej ľadovej jaskyni. Foto – Soňa Mäkká

Demänovská ľadová jaskyňa je unikátnym mixom ľadovej a sintrovej jaskyne. Hoci ľad je na historickom minime, dá sa tu obdivovať sintrová výzdoba a stopy histórie od kostí jaskynného medveďa cez steny čierne od sadzí až po podpisy štúrovskej generácie.

Demänovská ľadová jaskyňa je jednou z dvoch sprístupnených ľadových jaskýň na Slovensku. Ešte v roku 2011 sa v nej dali vidieť známe ľadové stĺpy v Kmeťovom dóme po oboch stranách chodníka. No minulý rok už správca jaskyne informoval, že v jaskyni sa vytvorilo najmenej ľadu za posledných 70 rokov.

Návštevníka na parkovisku pod jaskyňou víta veľká tabuľa s vyobrazenými ľadovými stĺpmi a časmi vstupov. Zahraniční turisti sa ma spytujú, či je tam veľa schodov. Informujem ich a uvažujem, či nebudú sklamaní, keď toho ľadu veľa neuvidia.

„Ľudia si asi myslia, že tu mrzne celý rok, a potom sú prekvapení,” pripúšťa jaskyniar Michal Salák, ktorý ma sprevádza po jaskyni. „Treba prísť v máji, do septembra sa veľa ľadovej výzdoby roztopí.”

Ľadu však ubúda dlhodobo oveľa viac, než ho v zime dorastie. „Bežne za zimu sa v Kmeťovom dóme roztopí 20 – 30 centimetrov, no narastú len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie