Denník N

Potrebujeme novú generáciu chovateľov, inak hrozí, že sa chov huculov na Slovensku skončí

Hucule na farme Sihla. Foto N – Tomáš Hrivňák
Hucule na farme Sihla. Foto N – Tomáš Hrivňák

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Brezne a na Horehroní.

Mladý kôň uhýba hlavou a nechce si dať nasadiť postroj. Keď konečne dostane zubadlo ku kútikom úst, je evidentne zmätený. Je to prvýkrát, čo ho niekto zauzdil. Ani sa nenazdá a má na chrbte človeka, ktorý sa ho snaží skrotiť. Kôň sa nestavia na zadné ani neútočí, musí sa však ešte veľa učiť, kým povozí deti z jazdeckého tábora.

Milan Gonda býva v prírode na Sihle. Je to obec medzi zaguľatenými pahorkami. Navôkol sú polia a lesy. Často tu nie je ani telefónny signál. Vybavenie jeho farmy pôsobí na prvý pohľad skromne, žiadne stajne, iba stohy sena, jazdecký okruh a nekonečná ohrada, v ktorej sa pasú tri desiatky polodivokých koní. Pripomínajú svojho predka, tarpana, koňa, ktorý kedysi voľne obýval Karpaty.

Gonda pochádza z Rimavskej Soboty. Je jedným z mála ľudí na Slovensku, ktorí ešte chovajú huculy vo väčšom počte. Desať rokov pracoval ako vodič z povolania na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Mestský život ho však nenapĺňal a túžil sa odsťahovať na vidiek. Na prelome tisícročí sa mu to podarilo. Miesto na život si vybral v dedinke medzi Čiernym Balogom a Hriňovou, v kopcoch a lúkach asi dvadsať kilometrov od Brezna.

Keďže spočiatku nemal zamestnanie, uvažoval, ako sa uživiť. Napokon si založil občianske združenie na rozvoj vidieckeho cestovného ruchu. „Za pár dní, ktoré som tu bol, som si uvedomil, že tu nie je takmer žiadne ubytovanie ani reštaurácie. Nebol problém sem ľudí dotiahnuť, ale bol problém im poskytnúť nejakú aktivitu, pre ktorú by sa sem radi vracali.“

Popri hľadaní zaujímavých služieb, ktoré by mohol na Sihle prevádzkovať a predávať turistom, oslovil miestnych chovateľov koní, aby poskytovali zvieratá na vozenie ľudí po okolí, či už v kočoch, alebo na vychádzky. Nikto to však nechcel robiť.

Milan Gonda. Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

My – huculiari

Milan si ešte v Bratislave prečítal krátku knihu o huculoch, z ktorej sa dozvedel, že huculy sú potomkovia divokých koní a že ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Slovensko

Teraz najčítanejšie