Denník N

Bola to chyba, uznávajú aj rybári. Za deň na Faerských ostrovoch zabili 1400 delfínov

Na snímke delfíny, ktoré zabili počas tradičného lovu grindadráp na ostrove Eysturoy, patriacom Farským ostrovom v nedeľu. Foto - tasr/ap
Na snímke delfíny, ktoré zabili počas tradičného lovu grindadráp na ostrove Eysturoy, patriacom Farským ostrovom v nedeľu. Foto – tasr/ap

Ochranári hovoria o masakri. Rekordný počet zabitých delfínov na Faerských ostrovoch pobúril aj miestnych.

Lov delfínov a veľrýb na Faerských ostrovoch je tradícia, ktorá siaha do 9. storočia, teda do čias Vikingov. Zvyčajne sa deje v mesiacoch máj až september.

Väčšinou sa nepripravuje vopred. Ak miestni rybári uvidia väčší húf delfínov, zvolajú sa a idú na lov.

Tak to bolo aj v nedeľu, keď spozorovali skupinu delfínov bielobokých. Na asi 50 člnoch a skútroch sa lovu zúčastnilo asi 500 ľudí. Podľa tradície to môžu byť iba muži.

Húf morských cicavcov nahnali hlukom do najväčšieho fjordu na Faerských ostrovoch. Delfíny skončili na pláži Skalabotnur na ostrove Eysturoy. Tu ich zabíjali za pohľadu miestnych, voda na pobreží sa sfarbila do červena.

Najviac v histórii

Tradičný lov, ktorý aj inokedy dlhodobo kritizujú medzinárodní ochranári, však tentoraz dopadol tak, že správa o ňom sa dostala do celého sveta. Na pobreží napokon zabili až vyše 1400 delfínov.

Na porovnanie – počas bežného roka za celú sezónu v priemere zabijú 250 delfínov bielobokých a 600 guľohlavcov, čo je tiež druh delfína (všetky delfíny zároveň patria do radu veľrýb). Podľa morského biológa Bjarniho Mikkelsena ide o rekordný počet zabitých delfínov v bohatej faerskej histórii. Doteraz ich najviac – 1200 – usmrtili v roku 1940.

Ochranári zo skupiny Sea Shepherd dokonca povedali, že podľa nich mohlo ísť o doteraz najväčší lov veľrýb, aký bol kedy zaznamenaný na celom svete.

Veľký omyl

Aj samotní rybári priznávajú, že došlo k omylu a takú veľkú skupinu delfínov nemali prenasledovať a zabiť. „Bol to veľký omyl. Keď našli húf,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie