Denník N

Zavážili aj rozhovory s rodinou. Chára sa vracia do Islanders, klubu, v ktorom sa preňho všetko začalo

Keď si New York Islanders v drafte NHL v roku 1996 vybral Zdena Cháru, súčasní hráči klubu Mathew Barzal, Anthony Beauvillier, Noah Dobson a Oliver Wahlstrom ešte neboli na svete. Všetci štyria však v blížiacej sa sezóne budú Chárovými spoluhráčmi.

44-ročný obranca totiž s Islanders podpísal jednoročný kontrakt, ktorého finančné detaily neboli zverejnené. Chára sa tak vracia do klubu, v ktorom pred 24 rokmi odštartoval svoju kariéru v NHL. „Cítim, že sa akoby uzatvoril kruh,“ povedal po oznámení podpisu zmluvy podľa nhl.com.

V článku sa dočítate:

  • prečo Islanders získali Cháru a aké bude mať úlohy;
  • či ho k ďalšej sezóne motivovala aj olympiáda;
  • aký rekord má na dosah a čo naň potrebuje;
  • prečo bude pre Islanders kľúčový úvod sezóny;
  • aký atypický gól strelil za klub na začiatku kariéry.

Islanders dali Chárovi šancu presadiť sa v zámorí v období, keď ho mnohí odpisovali. V 90. rokoch mu pomáhal napríklad skaut konkurenčných Rangers Ján Gajdošík, ktorý sa ho pokúsil pretlačiť na draft, no v klube nemal podporu.

„Keď som prišiel s jeho menom a vtedajší šéf Martin Madden sa pozrel na štatistiky, tak sa len pousmial, že takíto hráči sa zväčša do NHL nedostanú,“ spomínal pred dvoma rokmi v rozhovore pre Denník N.

Keď sa však slovenský obranca dostal do Sparty Praha, upútal českého skauta Islanders Karla Pavlíka, ktorý s ním vyhotovil videokazetu, ako trénuje na ľade aj v posilňovni. Tá potom vedenie klubu presvedčila, aby Cháru draftovali.

V zámorí sa presadil veľmi rýchlo a už v novembri 1997 si za Islanders po prvý raz zahral v NHL, hoci nikdy predtým nenastúpil za žiadnu slovenskú reprezentáciu.

Chára si v začiatkoch kariéry v NHL veľa slávy neužil, keďže Islanders v druhej polovici 90. rokoch prežívali neúspešné obdobie, ktoré charakterizovali problémy s vlastníctvom a manažérske prešľapy Mika Milburyho.

Teraz sa však do klubu vracia za úplne iných okolností: Islanders patria k špičke NHL a majú jedného z najlepších generálnych manažérov aj trénerov v lige.

Silný plán B

Newyorčania sa v uplynulých dvoch sezónach dostali v play-off až do finále konferencie, resp. semifinále, v ktorom ich zakaždým zastavila majstrovská Tampa Bay Lightning. V oboch prípadoch však Tampu veľmi potrápili a tento rok sériu rozhodol až 7. zápas.

Islanders preto bezpochyby môžeme radiť k ašpirantom na Stanleyho pohár. Zdeno Chára prichádza najmä preto, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Zdeno Chára

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie