Denník N

Nedeľná nekázeň: Nebyť tu len sám pre seba

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pápež prišiel, aby nás pozval od individualizmu k vzájomnosti

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred pápežovým príchodom som sa márne snažila zistiť, prečo si na svoju návštevu vybral Slovensko. Ani v Ríme na to nikto nedokázal odpovedať. Čakala som niečo veľkolepé, prelomové. Nechcem skresliť mnohé témy, ktoré vo svojich príhovoroch predostrel, no zdá sa mi, že nás namiesto veľkoleposti prišiel vyzvať, aby sme sa vrátili k tomu, čo sme pred časom ako krajina zakúsili na zhromaždeniach po vražde Jána a Martiny – a to je vzájomnosť.

Pápež dokázal úderne pomenovať, že na Slovensku prebehli rýchle demokratizačné zmeny, ale sloboda ľudí je stále krehká, a preto sa od veľkých ideálov radšej zatvárame do nepravdivého bezpečia individualizmu.

Práve túto líniu otvára pápež hneď po príchode, keď na Ekumenickej rade cirkví začína s úryvkom z knihy Bratia Karamazovovci: „Chceš ísť do sveta a ideš s prázdnymi rukami, s akýmsi prísľubom slobody, ktorý oni vo svojej prostoduchosti a vrodenom rozvratníctve nemôžu ani pochopiť, ktorého sa boja a ľakajú – lebo nikdy nebolo pre človeka a ľudskú spoločnosť nič neznesiteľnejšie ako sloboda!“ A pápež vysvetľuje: „Ľudia sú pripravení vymeniť svoju slobodu za pohodlnejšie otroctvo, podriadenie sa niekomu, kto za nich rozhodne, aby mali chlieb a istoty. Toto riziko prichádza znenazdania, keď sa situácia znormalizuje, keď sme sa ustálili a usadili s cieľom zachovať si pokojný život.“

Národ tu nie je sám pre seba

Práve o jednote v komunite národa, ktorému ide o dobro svetového spoločenstva, hovoril aj v druhom príhovore po stretnutí s prezidentkou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Slovensko

Teraz najčítanejšie