Denník N

Na šaty vyšili svoje sny. Tri Afganky rozprávajú o tradičnom afganskom oblečení a o živote s Talibanom

Mama a sestry Ariany Delawariovej v čase, keď s ňou jej mama bola tehotná. Na sebe majú tradičné šaty afganských žien. Foto - archív Ariany Delawariovej
Mama a sestry Ariany Delawariovej v čase, keď s ňou jej mama bola tehotná. Na sebe majú tradičné šaty afganských žien. Foto – archív Ariany Delawariovej

Starosta Kábulu poslal zamestnankyne mesta domov. Pracovať môžu tie, ktoré umývajú ženské záchody, lebo tam muži vstúpiť nemôžu.

Jej mama a sestry majú na starej fotografii oblečené tradičné šaty afganských žien. Mama má tmavé s veľkou pestrofarebnou, dokonale detailne vyšívanou časťou okolo hrude, spod ktorej vidieť, že je tehotná.

Bolo to tesne pred sovietskou inváziou do Afganistanu. Čakala Arianu, ktorá sa už narodila v Los Angeles.

„Moji rodičia sa presťahovali naspäť do Afganistanu v roku 2002, krátko po páde Talibanu, aby mohli byť súčasťou prestavby krajiny,“ povedala pre Denník N filmárka, režisérka, herečka a hudobníčka Ariana Delawariová, ktorá vtedy prišla prvýkrát do Afganistanu. V októbri 2002.

Nasledujúcich štrnásť rokov strávila cestovaním po krajine a dokumentovaním svojich ciest prostredníctvom fotografií, hudby a filmu. Pamätá si, ako sa Afganky postupne menili a s nimi aj ich postavenie v spoločnosti.

Zrazu je to všetko preč.

Symbolom uväznenia ich potenciálu sa stala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie