Denník N

Vo svete sa rozširuje povinné očkovanie zdravotníkov, na Slovensku zatiaľ nebude

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Na Slovensku nie je zatiaľ očkovanie povinné pre žiadnu skupinu. Lekári na oddeleniach, kde sa starajú o najvážnejších pacientov, sú podľa ministerstva zaočkovaní na 90 percent.

Vo Francúzsku od minulej stredy platí nariadenie, že pracovníci v zdravotníctve, v sociálnych službách a napríklad aj v hasičskom zbore musia byť zaočkovaní proti covidu aspoň jednou dávkou. Kto nie je, hrozí mu neplatené voľno.

V krajine je celkovo 2,7 milióna ľudí, ktorých sa týka toto nariadenie.

Francúzsky minister Olivier Véran pre RTL vo štvrtok povedal, že tritisíc nezaočkovaných zdravotníkov v nemocniciach a klinikách išlo na neplatené voľno. Ďalšie desiatky dali sami výpoveď.

V skutočnosti však číslo suspendovaných pracovníkov môže byť vyššie. Ako zistila AFP, v nemocniciach v Paríži nepracuje z dôvodu nezaočkovanosti 340 pracovníkov, v meste Nice je to 450 ľudí a okolo 100 v menšom meste Perpignan. Podľa údajov francúzskych úradov je zaočkovaných 89 percent zamestnancov v štátnych nemocniciach a opatrovateľských domovoch a 95 percent v súkromných klinikách.

Málo anestéziológov

Nútiť zdravotníkov zaočkovať sa proti covidu tým, že ak tak neurobia, nemôžu pracovať, môže byť dvojsečná zbraň. Môže to zvýšiť podiel zaočkovaných, no zároveň to môže ohroziť niektoré nemocnice, ktoré nebudú mať dostatok lekárov či sestričiek.

Francúzsky minister povedal vo štvrtok, že zdravotná starostlivosť zostáva zachovaná. Jedna nemocnica v meste Montélimar pre AFP však oznámila, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie