Denník N

Premiérová séria Behaj lesmi na Slovensku si okamžite získala srdce ľudí

Tri unikátne podujatia, desiatky kilometrov po lesných chodníkoch. Pretekári  nabehali tisíce kilometrov na najkrajších miestach slovenskej prírody. Behaj lesmi sú však viac ako obyčajné preteky, majú aj svoju ekologickú stránku, ktorá pokračuje aj po sezóne. Lekárne Dr.Max sú pri tom, rovnako ako tomu bolo v role hlavného partnera počas celej série.

  • Behaj lesmi sa zúčastnilo 2 333 pretekárov odbehlo spolu 23 584 kilometrov
  • Až 30 000 jednorazových plastových pohárov nahradil špeciálny Speedcup
  • Správne bolo vytriedených až 2 445 kilogramov odpadu

Celkovo sa pretekov Behaj lesmi zúčastnilo až 2 333 pretekárov, z ktorých bolo až 141 ocenených v kategórii Ihličiaci, teda účastníci všetkých troch pretekov. Obľúbená prírodná séria Behaj lesmi má tak za sebou po Českej republike úspešnú bežeckú premiéru na troch nádherných slovenských miestach – Devín, Veľká Fatra, Štiavnické vrchy.

Na pretekoch štartovali aj tí najmladší bežci na Detských pretekoch Dr.Max, ktoré sformovali dokonalý rodinný deň, kde sa mohol zapojiť každý. Behaj lesmi celkovo privítalo až 332 nadšených lesných mláďat, ktoré si užili pravú pretekársku atmosféru a domov si okrem zážitkov na celý život odniesli aj pretekárske tričko a plné vrecko cien od lekární Dr.Max.

Séria Behaj lesmi prilíkala aj viac ako 300 detských bežcov

V ruke všetkých pretekárov nechýbal špeciálny pohár Speedcup, ktorý aj vďaka zapojeniu hlavného partnera spoločnosti Dr.Max, eliminoval v zázemí plastový odpad.

Speedcup je vyrobený z termoplastického polyuretánu

Celkovo tak asi 30 000 jednorazových plastových pohárov nahradil Speedcup. Dr.Max, ktorý vystupoval na podujatí aj ako hlavný partner ekológie prispel tiež v oblasti triedenia odpadu.

Speedcup nahradil tisíce plastových pohárov

Organizátorom pretekov Behaj lesmi sa podarilo správnym spôsobom vytriediť približne 2 445  kilogramov odpadu zo všetkých 3 lokalít. Navyše, každý účastník dostal svoj štartovný balíček v taške z NEplastového materiálu, ktorý je šetrný k prírode.

Viac ako 2 tony správne vytriedeného odpadu

Významnou časťou programu všetkých troch podujatí Behaj lesmi boli charitatívne preteky VOLTARun, ktoré si zabehlo celkovo 324 lesných bežcov. Finančný výťažok zo štartovného na pretekoch, aj za každý ubehnutý kilometer celkovo, pomohlo trom hendikepovaným deťom krásnou sumou vyše 6 350 EUR. Táto suma zatiaľ nie je finálna, bude do nej zarátaná ešte ďalšia čiastka z predaja produktov na mieste konania pretekov.

ŠETRNÉ A ÚSPEŠNÉ BEHAJ LESMI 2021

Vôbec prvé preteky série Behaj lesmi na Slovensku sa konali v Bratislave. Štartovalo sa priamo pod hradom Devín a pokračovalo sa do lesného prostredia Malých Karpát. O úspechu prvých pretekov svedčia stále narastajúce čísla pretekárov na ďalších dvoch pretekoch.

Ďalšia zastávka série bola v malebnom prostredí Veľkej Fatry. Bežci sa pohodlne vyviezli lanovkou na štart a nasávali atmosféru lesných výhľadov. Prebehli sa tiež podhorskou dedinkou Vlkolínec, ktorá patrí do svetového dedičstva UNESCO.

Poslednými pretekmi série Behaj lesmi 2021 boli preteky v Štiavnických vrchoch, kde trasy viedli okolo najkrajších banských tajchov a lesov v oblasti. Čerešničkou na záver bola aj návšteva úspešnej biatlonistky Paulíny Fialkovej, ktorá okrem svojich úsmevov rozdávala aj podpisy svojim fanúšikom.

Organizátori pripravujú na ďalšiu sezónu prekvapenie v podobe možného rozšírenia lokalít série. Čo vás čaká v ďalšej sezóne sa nadšenci behu dozvedia už v najbližších mesiacoch.

Behaj lesmi spoločne s Dr.Max nezaháľajú ani po sezóne a pripravujú ekologické výbehy – tzv. Plogging. Je to výbeh, pri ktorom nejde o rýchlosť alebo dĺžku trasy, ale o pomoc prírode. Pri behu dobrovoľníci zbierajú odpadky, ktoré v prírode nechali neporiadni spoluobčania. Prvý Plogging výbeh sa uskutočnil ostatnú sobotu 18.9. 2021 na Svetový čistiaci deň. Pre ďalšie informácie sledujte sociálne siete a web behajlesmi.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie