Denník N

Vládu bez Kollára pripustil aj premiér, no ľahšie to vyzerá na papieri ako v realite. Koalícia mala s väčšinou problémy už teraz

Eduard Heger a Boris Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger a Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bez hnutia Sme rodina by v koalícii zostalo 75 poslancov. Stačilo by to, aby vláde nebola vyslovená nedôvera či vypísané skoršie voľby, ale prijímanie zákonov by bolo ťažké.

V piatok 23. júla panovala v parlamente napätá atmosféra. Už dopoludnia sa do budovy Národnej rady pokúsilo dostať niekoľko stoviek odporcov očkovania proti covidu, situácia sa neupokojila ani popoludní. Poslanci práve prerokúvali novelu zákona o ochrane verejného zdravia, ktorá pri zhoršenej pandemickej situácii umožňovala zvýhodniť zaočkovaných.

Podporiť zákon z dielne ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) odmietlo koaličné hnutie Sme rodina. Zvyšok koalície, teda OĽaNO, SaS a Za ľudí, si tak teoreticky mohli otestovať, ako by pomery v parlamente vyzerali v alternatívnej realite, o ktorej sa po tomto víkende hovorí – teda ak by hnutie Borisa Kollára odišlo z koalície.

Hlasovania o zákone boli dobrým testom, ako by v praxi vyzeralo fungovanie krehkej väčšiny v parlamente. Najprv poslanci rozhodovali o tom, či zákon prijmú v zrýchlenom režime, takzvanom skrátenom legislatívnom konaní. A dopadlo to varovne. Za zrýchlené prerokovanie zákona hlasovalo len 61 poslancov, klub Sme rodina ho nepodporil. Spolu bolo proti 48 poslancov od Borisa Kollára a z opozičných strán.

Skrátené legislatívne konanie nakoniec prešlo vlastne len veľkou náhodou. Desiatka poslancov okolo Petra Pellegriniho totiž mala počas tohto hlasovania tlačovku a v sále chýbali. Neprítomní boli aj deviati poslanci Smeru vrátane Roberta Fica a dvaja kotlebovci. Navyše koalíciu podporil jej bývalý člen poslanec Tomáš Valášek, ktorý na jar zo strany Za ľudí prestúpil do Progresívneho Slovenska.

Stačilo, ak by v parlamente sedeli všetci poslanci Hlasu a predseda Smeru Fico, a prijatie zákona by sa skomplikovalo už na začiatku, keďže by musel byť prerokovaný v štandardnom režime. To by mohlo finálne hlasovanie pozdržať aj o niekoľko týždňov.

Súčasní koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozhoduje matematika

K vládnej koalícii sa dnes v parlamente hlási 92 poslancov. Najsilnejšie vládne hnutie OĽaNO má 52 poslancov, v klube SaS sú po prestupe zo Za ľudí devätnásti poslanci, štyria poslanci zostali samotnej strane Za ľudí a sedemnásť zákonodarcov pôsobí v klube Sme rodina.

Znamená to, že bez Kollárovho hnutia by sa súčasná ústavná väčšina, ktorou vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) disponuje, scvrkla na 75 poslancov. Čiže Slovensko by de facto získalo menšinovú vládu, keďže najtesnejšia parlamentná väčšina ráta so 76 hlasmi.

Úvahám o tom, že by Sme rodina štvorkoalíciu opustila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

SaS

Sme rodina

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie