Denník N

Procházka má míny v regiónoch, aj nové tváre dobieha minulosť

Tvárou Siete nie je len Procházka, do parlamentu sa môžu dostať aj ľudia z regiónov. Foto – TASR
Tvárou Siete nie je len Procházka, do parlamentu sa môžu dostať aj ľudia z regiónov. Foto – TASR

Regionálni lídri Siete musia vysvetľovať obvinenia z rodinkárstva aj vulgárne statusy s vyhrážkami kovovou tyčou na Facebooku. Podľa strany treba rozlišovať, čo sú skutočné zlyhania a čo kampaň politických oponentov.

Nevidíte ich vo vykasaných bielych košeliach na bilbordoch. Ich tváre sa zatiaľ neobjavujú na straníckych tlačovkách, Sieť nezastupujú ani v televíznych debatách. Voliči ich môžu maximálne vidieť čoskoro na predvolebných stretnutiach v mestách, ktoré moderuje Štefan Skrúcaný alebo Barbora Rakovská.

Regionálni lídri Siete však už čoskoro môžu sedieť v parlamente. Posledný prieskum preferencií od agentúry Focus hovorí o tom, že strana by po voľbách v roku 2016 mohla mať 21 poslancov. To znamená, že ju v Národnej rade nebudú reprezentovať len najznámejšie mená na čele s predsedom Radom Procházkom či súčasným poslancom Miroslavom Beblavým.

Sieť bude definitívne skladať kandidátku pravdepodobne koncom novembra. Prvé miesta obsadia najznámejšie tváre, druhý sled bude mixom okresných funkcionárov a odborníkov, ktorí dnes vedú programové skupiny strany.

Stará dobrá SDKÚ

Šéf Siete Procházka v rozhovoroch rád spomína tú druhú skupinu. Na spoluprácu na programe nahovoril napríklad zahraničnopolitického experta Vladimíra Bilčíka, energetika Romana Brecelyho, odborníčku na školstvo Zuzanu Zimenovú či aktivistu zo združenia Kremnica nad zlato Luboša Kürthyho.

Kým títo ľudia nemali predtým s politikou takmer nič, funkcionárske miesta obsadili mnohí skúsení starostovia, primátori a lokálni politici, ktorí už jeden stranícky preukaz v peňaženke nosili. Najčastejšie s logom SDKÚ, ale v Sieti sa našiel napríklad aj starosta Mýtnej Pavel Greksa, ktorý v roku 2012 kandidoval za ľavicové hnutie 99 % financované kontroverzným podnikateľom Ivanom Weissom.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalé štruktúry SDKÚ pomáhali budovať Sieť najmä v Bratislave. Najznámejšou je bratislavská šéfka strany Ingrid Šikulajová, ktorá pôsobila na ministerstve financií za Ivana Mikloša a pracovala aj pre firmu CSC, kde bol konateľom odvolaný šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík.

So Šikulajovou prišli do Siete aj ďalšie tváre bratislavskej SDKÚ, ktoré veľmi rýchlo ukázali, že s nimi bude mať gazda pravice ešte starosti. Vznešené heslá o novom prístupe k verejnej službe totiž veľmi rýchlo vymenili za klasické medzistranícke dohody.

Mestskí poslanci Jozef Uhler a Radovan Jenčík aj napriek zákazu vedenia Siete zahlasovali za výsledky spochybnených konkurzov v bratislavských mestských podnikoch, ktoré nechal zorganizovať ďalší z exkolegov z SDKÚ, primátor Ivo Nesrovnal. Procházku to nahnevalo natoľko, že obom navrhol vyhadzov zo strany. V pondelok ich oboch predsedníctvo strany vylúčilo.

Zaparkoval s Bajanom

Aj situácia na najväčšom slovenskom sídlisku Petržalka núti stranu viesť „vnútrostranícku debatu“, ako to v Sieti volajú. Vicestarosta a predseda miestneho centra strany v Petržalke Michal Radosa, v minulosti tiež politik SDKÚ, obhajuje novú parkovaciu politiku, ktorú presadzuje úrad Vladimíra Bajana.

Radosa to robí aj napriek odporu iných zastupiteľov Siete. Niektorí, ako napríklad miestny poslanec Vlado Chaloupka, hovoria o „donebavolajúcej nevýhodnosti“. Na parkovaní totiž zarobí súkromná firma EEI, ktorú bez klasického verejného obstarávania vybrala komisia aj s vicestarostom Radosom.

Radosa vraví, že Petržalka spoplatnené parkovanie nutne potrebuje, a on sa navyše snaží do už podpísanej dohody zapracovať korekcie, ktoré by mestskej časti priniesli väčší podiel na zisku z predaných parkovacích kariet. Problém je, že samospráva by mala viac peňazí až po predaní 20-tisíc kariet, čo je počet, s ktorým mestská časť počas prvých rokov projektu ani neráta.

Či ho za spojenie s Bajanom v Sieti kritizovali, Radosa nepovedal. „K prípadnej internej diskusii s vedením Siete sa vyjadrovať nebudem,“ reagoval. Podpredseda Siete Miroslav Beblavý verí, že petržalská Sieť dospeje k dobrému postoju, no vedenie strany im nechce do všetkého zasahovať.

Rodinkárstvo zo Žiliny?

Podpredseda strany Miroslav Beblavý je človek, ktorý si vybudoval imidž čistého politika bojujúceho proti rodinkárstvu a zmanipulovaným obstarávaniam. Práve preto mu politickí oponenti Siete radi vyhodia na oči každý sporný krok či prešľap jeho spolustraníka.

Najnovšie to urobil bývalý poradca Daniela Lipšica a zakladateľ politického Hnutia 300 Milan Krajniak, ktorý je zároveň spoluautorom webu Konzervatívny výber. Krajniak obvinil žilinského predsedu Siete Martina Kapitulíka, že v čase, keď ako nominant mládežníckej nadácie Intenda pôsobil v orgánoch Hotelov mládeže Slovakia (HMS), protežoval svojich príbuzných.

Regióny Siete na debate pri cigaretke. Vedeľa Rada procházku zľava Martin Kapitulík, po pravej strane bratislavská šéfka Ingrid Šikulajová. Foto - Facebook Siete
Regióny Siete na debate pri cigaretke. Vedľa Rada Procházku vľavo Martin Kapitulík, po pravej strane bratislavská šéfka Ingrid Šikulajová. Foto – Facebook Siete

Krajniak tvrdí, že vo výberovom konaní na opravu hotela Piatrová dohodil Kapitulík zákazku firme CISS, ktorú spoluvlastní jeho strýko Bohuslav Belanec, a že zariadil aj to, aby poistku pre hotely sprostredkovala jeho mama.

Kapitulík priznáva, že so štátom spriaznená akciovka HMS uzatvárala zmluvy s jeho príbuznými, no on na to podľa jeho slov nemal žiadny vplyv, lebo pôsobil len ako šéf dozornej rady. „Predseda dozornej rady má z princípu kontrolnú funkciu,“ tvrdí. Ako mladý kolektív si vraj pomáhali aj naprieč orgánmi, no podpisové práva a zodpovednosť za zákazky malo podľa Kapitulíka predstavenstvo, kde pôsobil Krajniak. Províziu za sprostredkovanie poistky navyše jeho mama údajne nechala na účtoch HMS.

Beblavý tvrdí, že jeho strana ukázala rozhodnosť pri vylúčení bratislavských poslancov, no nie každé tvrdenie politických oponentov musí byť dôvodom na podobný krok. „Som opatrný pri obvineniach našich členov, ktoré sú motivované len osobnou nevraživosťou,“ komentuje dianie okolo Kapitulíka.

Roxorová tyč je málo

Kontroverznú postavu má Sieť aj na Záhorí. Martin Parízek nemá ani tridsať rokov rokov, no už sa stihol vypracovať na okresného predsedu strany. Je synom dlhoročného, dnes už bývalého primátora Senice Ľubomíra Parízka. Kandidát zaniknutej SDK sa dostal na čelo mesta v roku 1998 a zotrval tam ďalších šestnásť rokov, hoci v neskoršom období najmä vďaka podpore Smeru.

Kým otec Parízek sa skúša vrátiť do politiky so stranou SKOK! Juraja Miškova, syna zlákala Sieť. Imidž mladého politika mu však trochu kazí nákup pozemkov neďaleko priemyselnej zóny Senice, ktoré pôvodne patrili mestu; o ich predaji sa rozhodlo za vlády jeho otca.

Mesto sa najprv na svoje náklady postaralo o vypratanie zničených montovaných barakov a potom pozemky za dva milióny vtedajších korún predalo súkromnej firme J&R Partners. Primátor presadil predaj napriek tomu, že opozičným poslancom sa cena 300 korún za meter štvorcový zdala nízka – podobné pozemky sa predtým predávali za 500 korún za meter.

J&R Partners už o rok previedol pozemky na primátorovu eseročku Pyrol a tá ich o ďalšie dva roky predala jeho synovi. „S predajom medzi mestom a týmito spoločnosťami nemám nič spoločné, nebol som poslancom a ani súčasťou týchto firiem,“ obhajuje sa Martin Parízek. Pozemky podľa neho navyše neboli v dobrom stave, lebo sú tam pozostatky zbúraných stavieb, takže ich sanácia ho bude stáť ďalšie peniaze.

O Parízkovom synovi sa v Senici hovorilo aj počas komunálnej kampane v roku 2010, keď sa na jeho profile na Facebooku objavili vulgárne ataky na protikandidáta jeho otca. „Je to také hovno, že to radšej nikto ani nespomína,“ znela ešte najslušnejšia časť komentára, ktorý končil vetou, že odbiť mu hlavu roxorovou tyčou by bolo málo.

Parízek dodnes tvrdí, že nič z toho nenapísal on a jeho profil musel byť hacknutý. „Verejne som sa ospravedlnil aj za veci, ktoré sa vyskytli na mojom súkromnom profile na Facebooku,“ hovorí. „Akým spôsobom sa niekto dostal k môjmu profilu na Facebooku, neovládam, pravdepodobne som zanedbal zabezpečenie stránok, nepodával som trestné oznámenie. Vymazaním statusu a ospravedlnením som považoval a považujem vec za vyriešenú.“

Budú opatrní

Procházka v nedávnom rozhovore pre Denník N povedal, že keď šéf strany ponúka nových ľudí do verejnej služby, občas urobí aj chybu, no nenapadá mu nikto, okolo koho by mohla vybuchnúť nejaká mína.

Oficiálne stanovisko strany opakuje to, čo už vyššie povedal Beblavý. „Ako sme ukázali pri hlasovaní o mestských podnikoch v Bratislave, vieme si veľmi rázne urobiť poriadok, ak treba. Na druhej strane budeme opatrní pri nepodložených obvineniach našich členov.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie