Denník N

Pre Milion chvilek Babiš tají svoje akcie, na jeho kampani rozdávajú účtenky a volajú ľudí na voľby

Dobrovoľníčka Kristína s účtenkami pre Andreja Babiša. Foto - Instagram Milión chvíľok
Dobrovoľníčka Kristína s účtenkami pre Andreja Babiša. Foto – Instagram Milión chvíľok

Milion chvilek prilákal v roku 2019 na pražskú Letnú najviac ľudí od Nežnej revolúcie. Teraz presviedčajú ľudí, aby šli voliť, ideálne jednu z dvoch opozičných koalícií.

Piatkový podvečer sa na Dolnom námestí v Olomouci schádza pred stanom Andreja Babiša asi stovka ľudí.

Čakám, či premiér príde s niečím iným ako s podpisovaním svojej knižky Sdílejte než to zakážou. Inovácie v ostrej predvolebnej kampani sa však nedočkám. Na pulte pred Andrejom Babišom sú znova úhľadne naskladané farebné knihy a čakajú na miestnych voličov ANO.

„Záložku do knižky?“ pýtajú sa ľudí v rade pred stanom dobrovoľníci zo spolku Milion chvilek. Pár ľudí automaticky nesúhlasne krúti hlavou, niektorí si záložku vezmú, iní prezrú a vrátia. Na bielom kúsku papiera sú vyúčtované kauzy českého premiéra – nezvládnutá pandémia, trestné stíhanie, konflikt záujmov, Čapí hnízdo alebo údajný únos syna na Krym.

Milion chvilek prišiel pred troma rokmi s výzvou vyzbierať milión podpisov na odstúpenie premiéra Andreja Babiša pre jeho trestné stíhanie. Podpisy síce nevyzbierali, ale na zhromaždeniach spolku sa v júni 2019 zišlo najviac ľudí od roku 1989.

Teraz dobrovoľníci spolku podnikajú kontaktné kampane v uliciach českých miest. Na sociálne siete natáčajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie