Denník N

Fajčil, pil a mal sto kíl. Teraz za deň prebehol 309 km, čím prekonal svetový rekord

Foto – Marek Janiak pre UltraPark Weekend
Foto – Marek Janiak pre UltraPark Weekend

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

svetový rekord v odbehnutej vzdialenosti za 24 hodín bol prekonaný. Zhodou okolností po 24 rokoch.

V závere augusta sa o to postaral Aleksandr Sorokin z Litvy, ktorý na podujatí v Poľsku odbehol za jeden deň 309,4 km.

Ide o výnimočný výkon a výrazný míľnik vo svete ultrabehu, keďže k predchádzajúcemu rekordu (303,5 km) sa za takmer štvrťstoročie nikto ani nepriblížil.

Skúšali to pritom viacerí vytrvalci vrátane popredných osobností tohto športu.

Aleksandr Sorokin začal behať bez súťažných ambícií ako 32-ročný. Chcel len zlepšiť svoju životosprávu, pretože bojoval s alkoholom, cigaretami aj nadváhou.

O pár mesiacov neskôr zdvihol zo zeme pohodený papier, na ktorom bola pozvánka na 100-kilometrové preteky. Tak sa začala jeho cesta k ultrabehu a 40. narodeniny, ktoré bude mať na budúci týždeň, oslávi ako svetový rekordér.

Dnes hovorí, že mu k tomu výrazne pomohla aj pandémia, verejnosť zase diskutuje o tom, ako veľmi profitoval z topánok s karbónovou podrážkou.

Nové 24-hodinové maximum ešte čaká na oficiálne schválenie, to by však malo byť už len formalitou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V histórii ultrabehu by ste nenašli dominantnejšieho atléta ako bol Yiannis Kouros z Grécka. Ten v 80. a 90. rokoch prekonával jeden svetový rekord za druhým, a keď na dlhých behoch začal súperov predbiehať o celý deň, organizátori ho púšťali na štart 12 hodín po ostatných bežcoch.

Viacero rekordov, ktoré grécky vytrvalec vytvoril, platí dodnes.

To najlepšie zo svojho repertoára si Kouros nechal na záver kariéry, keď v roku 1997 prekonal vlastný svetový rekord v behu za 24 hodín. Na dráhe v austrálskom Adelaide absolvoval za deň 303 kilometrov a v cieli povedal, že túto disciplínu už behať nebude. Nepokladal to za potrebné. „Tento rekord vydrží storočia,“ tvrdil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie