Denník N

Ako ešte pomôcť očkovaniu, keď vakcínu dostáva len pár stoviek ľudí denne a okolité krajiny nám utekajú?

Na Slovensku pribúdajú očkovaní len veľmi pomaly. Aj v Brezne, ktoré patrí k najmenej zaočkovaným okresom, sme hľadali odpovede na otázky, či pomôže nasadenie viacerých lekárov, kampaň alebo motivácia peniazmi.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Brezne a na Horehroní.

Pred nemocnicou v Brezne je park, na lavičkách tam ráno sedia ľudia, iní sa ponáhľajú do budovy nemocnice. Pár z nich zabočí do vedľajšieho vchodu, kde je vakcinačné centrum. Naozaj iba pár.

„Idete sa zaočkovať?“ pýta sa sestrička a pri zápornej odpovedi vyzerá sklamane.

Na očkovanie prichádza starší pár. Sestra s nimi pomaly prechádza dotazník. Inak je tu ticho a čaká tu len pár ľudí. Záujem o očkovanie v breznianskom okrese je na minime.

Podobné to je na celom Slovensku. Zaočkovaných denne už pribúda skôr po stovkách ako po tisíckach. Zatiaľ je ešte denne viac zaočkovaných ako nakazených, to sa však môže čoskoro obrátiť.

Lekár: Skúste povedať Horehroncovi…

„Nemáme dobré čísla,“ hovorí vedúci lekár očkovacieho miesta Norbert Surový. Zaočkovaných je v celom okrese 35 percent obyvateľov, teda zhruba každý tretí. Je to menej ako celoslovenský priemer, zďaleka to nestačí na zmiernenie tretej vlny.

Na Slovensku je už len pár okresov s nižšou zaočkovanosťou. Najhoršie to je v okrese Rimavská Sobota, kde ešte ani neprekročili hranicu tridsiatich percent. Aj medzi ľuďmi staršími ako 50 rokov je to v okrese Brezno bieda, zaočkovaný je len niečo viac ako každý druhý. V najlepšej Bratislave je to už vyše 73 percent (prvou dávkou už viac ako 75 percent) – a aj vďaka tomu bola Bratislava v covid automate dlho zelená, teraz je oranžová. Brezno je červené.

Zaočkovať sa už teraz v Brezne podľa vedúceho lekára z očkovacieho centra prichádzajú najmä ľudia, ktorí mali predtým covid alebo vakcináciu museli odkladať pre inú chorobu. „Menej je už takých, ktorí váhali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Brezne

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie